Serebro-plasental oran ile fetal kraniyal biyometrik ölçümlerin ilişkisi
The relationship between cerebroplacental ratio and fetal cranial biometric measurements
- Tez No: 627627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ZAFER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Serebroplasental Oran, Fetal Biyometri, Orta Serebral Arter, Umbilikal Arter, Doppler Ultrasonografi, Kraniyal Biyometri, Cerebroplacental Ratio, Fetal Biometry, Middle Cerebral Artery, Umbilical Artery, Doppler Ultrasonography, Cranial Biometry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş: Orta serebral arter pulsatilite indeksinin (MCA PI) UmA PI ye oranı olan serebroplasental oran (CPR) fetal iyilik halini değerlendirmede önemli parametrelerden birisidir. CPR değerinin fetal biyometrik parametrelerle veya kraniyal yapıların ölçümleriyle ilişkisinin saptanması durumunda bu değerleri CPR'a göre tekrar değiştirilebileceği düşüncesiyle çalışmamız plananmıştır. Metod: Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum servisi veya polikliniğine başvuran ya da farklı kurumlardan sevk ile gönderilen tekil, ek risk faktörü olmayan ikinci trimester gebeleri üzerinde yapıldı. Yaş, parite, son adet tarihi gibi özellikler ve demografik özellikler sorgulandı. Gebelerin ultrasonografi ile BPD, HC, AC, FL, EFW, Cerebellum, Cisterna Magna, Lateral Ventrikul, CSP, Umbilikal Arter (UmA) ve MCA Doppler ölçümleri yapıldı. CPR ile ölçülen parametreler arasında ilişki olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza 135 gebe dahil edildi. Olguların ortalama boyları 161,9}5,8 cm; kilo ölcumleri 68,4}12,6 kg, VKİ ölcumleri 26,1}4,6 kg/m2, gravida sayıları 1-5 arasında ve parite sayıları 0 ile 4 arasında değişmektedir. Olguların gebelik haftası ortalama 21,5}2,1 hafta, gebelikte ortalama kilo alımı 4,3}3,8 kg'dır. Olguların %10,4'unun (n=14) sigara kullandığı, %20,7'sinin (n=28) kronik bir hastalığı olduğu, %5,2'sinin (n=7) önceki gebeliklerinde kötü obstetrik öyküsünün olduğu, %18,5'inin (n=25) gebeliğinde ilaç kullanımının olduğu saptandı. İncelenen fetusların ultrasonografik biyometrik parametrelerine bakıldığında ortalama BPD 52,7}7,2 mm, HC 198,9 }26,5 mm, AC 175,9}26,5 mm, FL 38,0}6,2 mm, LV 5,5}1,3 mm, CM 4,4}1,7mm, CRBL 22,9}3,7 mm, CSP 3,4}1,1 mm olarak ölçüldü. Fetusların tahmini fetal ağırlığı ortalama 527,0}221,4 g dır. EFW ile demografik verilerimiz karşılaştırıldığında gebenin yaşı, gravida ve paritesi, vücut kitle indeksi (VKİ) arasında korelasyon bulunmadığı görüldü. EFW ile gebelik haftası ve gebelikte alınan kilo arasında pozitif yönde korelasyon olduğu saptandı. Gebelikte sigara kullanımı, annenin kronik hastalığının bulunması, ilaç kullanımı ile EFW arasında korelasyon bulunmadı. MCA PI ile fetal temel biyometrik parametreler karşılaştırıldığında BPD, HC, AC, FL ve EFW ile pozitif korelasyon bulundu. MCA PI ile kraniyal biyometrik parametreler karşılaştırıldığında LV ve CM ile korele olmadığı bulundu. UmA PI ile fetal temel biyometrik parametreler karşılaştırıldığında BPD, HC, AC ve FL ile negatif korele olduğu ve EFW ile korele olmadığı saptandı. UmA PI ile kraniyal biyometrik parametreler karşılaştırıldığında LV, CSP ve CRBL ile korele olmadığı bulundu. CM ile negatif yönde korele olduğu görülmüştür. Gebelikte alınan kilo ile MCA PI ve UmA PI karşılaştırıldığında MCA PI ile korelasyonunun bulunmadığı, UmA PI ile negatif yönde korele olduğu saptandı. CPR ile maternal yaş, gravida ve parite, VKİ arasında korelasyon bulunmadı. Gebelik haftası ile ve gebelikte alınan kilo ile CPR'ın pozitif yönde korele olduğu görüldü. Gebelikte sigara kullanımı, annenin kronik hastalığının bulunması, ilaç kullanımı ile CPR arasında korelasyon bulunmadı. CPR ile temel biyometrik parametreler karşılaştırıldığında BPD, HC, AC, FL ve EFW pozitif korelasyonu bulundu ancak LV ile korele olmadığı bulundu. CPR ile CM, CSP, CRBL parametrelerinin pozitif korelasyonu olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmada CPR'ın CM, CSP, CRBL ile pozitif yönde korele olduğu bulundu. Gelecekteki çalışmaların da bu durumu desteklemesi halinde fetal kraniyal biyometrik ölçümlerin bazı durumlarda CPR değeri dikkate alınarak yorumlanması gündeme gelebilir ve bazı hastalara yapılan gereksiz girişimler ve fetal taramaların önüne geçilebilmesi olasıdır. Bu çalışmada CPR ile BPD, HC, AC, FL ve EFW ile pozitif korelasyon bulundu; gelecek geniş kapsamlı çalışmlarca da desteklendiği takdirde BPD, HC, AC, FL ve EFW parametrelerinin bazı klinik durumlarda CPR değerine göre yeniden değerlendirilerek IUGR, SGA, makrozomi, mikrosefali makrosefali, izole FL kısalığı gibi durumlara ek bir bakış acısı getirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cerebro-placental ratio (CPR), the ratio of middle cerebral artery pulsatility index (MCA PI) to UmA PI, is one of the important parameters in assessing fetal well-being. Our study was planned with the idea that CPR value can be readjusted according to CPR if fetal biometric parameters or measurements of cranial structures are found. Methods: This study was conducted on second trimester pregnant women who were applied to Aydın Adnan Menderes University Hospital, Obstetrics and Gynecology Department or to outpatient clinic or referred by different institutions without any additional risk factors. The age, parity and last menstrual date and demographic parameters were recorded. BPD, HC, AC, FL, EFW, Cerebellum, Cisterna Magna, Lateral Ventricle, CSP, Umbilical Artery (UmA) and Middle Cerebral Artery (MCA) Doppler measurements of pregnant women were performed by ultrasound. The relationship between the measured parameters and CPR was investigated. Findings: 135 cases were included in this study. The mean height was 161,9}5,8 cm, mean weight was 68,4}12,6 kg, mean BMI was 26,1}4,6 kg/m2, median gravida was 1-5, median parity was 0–4. The mean gestational weeks was 21,5}2,1 weeks, the mean weight gain from the beginning of pregnancy was 4,3}3,8 kg 10,4% (n=14) of the cases were smokers, 20,7% (n=28) had a chronic disease, 5,2% (n=7) had a poor obstetric history in their previous pregnancy, 18,5% (n=25) medication use in pregnancy and 0,7% (n=1) had a fetal problem. When the ultrasonographic parameters of the fetuses were examined, mean values for BPD was 52,7}7,2 mm, HC 198,9}26,5 mm, AC 175,9}26,5 mm, FL 38,0}6,2 mm, LV 5,5}1,3 mm, CM 4,4}1,7 mm, CRBL 22,9}3,7 mm and CSP was 3,4}1,1 mm. The mean estimated fetal weight of fetuses was 527,0}221,4 g. When EFW and demographic data were compared, there was no correlation between the EFW and age, gravida, parity and BMI. There was a positive correlation between EFW and gestational week and weight gain during pregnancy. There was no correlation between EFW and smoking, pregnancy, maternal chronic disease, medication use. When MCA PI and fetal biometric parameters were compared, there was a positive correlation with BPD, HC, AC, FL and EFW. When MCA PI and cranial biometric parameters were analyzed, there was no correlation with LV and CM. When UmA PI and fetal basic biometric parameters were compared, there was a negative correlation with BPD, HC, AC and FL and no correlation with EFW. When UmA PI and cranial biometric parameters were compared, there was no correlation with LV, CSP and CRBL. It was found to be negatively correlated with CM. When weight gain during pregnancy was compared with MCA PI and UmA PI, it was found that there was no correlation with MCA PI and it was negatively correlated with UmA PI. Weight gain during pregnancy was not found to be correlated with MCA PI however it was correlated with UmA PI. There was no correlation between CPR and gestational age, gravida and parity, and BMI. CPR was correlated positively with gestational week and with weight gain during pregnancy. There was no correlation between smoking and pregnancy, maternal chronic disease, medication use and CPR. When CPR and cranial biometric parameters were compared BPD, HC, AC, FL and EFW were positively correlated however it was not correlated with LV. CPR was positively correlated with CM, CSP and CRBL but was not correlated with LV. Conclusion: In this study, CPR was positively correlated with CM, CSP, CRBL. Therefore, if further studies support these findings, fetal cranial biometric parameters could be interpreted with regard to CPR value and some of the unnecessary interventions and fetal scans would be prevented. In this study, it was found that CPR was positively correlated with BPD, HC, AC, FL and EFW; therefore, if future comprehensive studies support these findings also, measurements in of BPD, HC, AC, FL and EFW could be re-adjusted based on CPR value and another aspect would be added to certain differential diagnoses such as IUGR, SGA, macrosomia, microcephaly or macrocephaly and isolated short FL.