Prematüre bebeği olan annelerin yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörler
Quality of life of mothers with premature infants and factors affecting quality of life
  1. Tez No: 627634
  2. Yazar: MELDA ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Sosyal Destek, Postpartum Depresyon, Prematüre Bebeği Olan Anneler, Quality of Life, Social Support, Postpartum Depression, Mothers with PrematureInfants
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, prematüre bebeği olan annelerin yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla ilişki arayıcı bir araştırma olarak gerçekleştirildi. Araştırma İstanbul' da bir Vakıf Üniversitesi hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 90 prematüre bebeğin annesi ile Temmuz 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri 'Prematüre Bebeği Olan Anne ve Bebek Bilgi Formu', 'WHOQOL-BREF Ölçeği', 'Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği' ve 'Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği' kullanılarak toplandı. Veriler SPSS programında frekans, yüzde, ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler ile Student testi, One Way Anova testi ve regresyon analizi kullanılarak değerlendirildi. Annelerin % %54,4'ünün yaşı 31 ve üzeri, babaların %67,8'i 31 ve üzeri yaş aralığındadır. Annelerin %96,7'si evli, %50'sinin evlilik süresi 1-5 yıldır. Annelerin %36,7'si lise, %16,7'si üniversite mezunudur. Annelerin%60'ı bir işte çalışmamakta ve %62,2'sinin aile geliri gideri ile aynıdır. Annelerin WHOQOL-BREF (TR) genel yaşam kalitesi puan ortalaması 73,87±9,28, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği puan ortalaması 10,52±4,80, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği genel puan ortalaması 62,14±14,66 bulundu. Araştırmada, postpartum depresyonun ve algılanan sosyal desteğin genel yaşam kalitesi için anlamlı bir belirleyici olduğu bulundu. Postpartum depresyon düzeyi genel yaşam kalitesi düzeyini azaltırken, algılanan sosyal destek genel yaşam kalitesi düzeyini arttırmaktadır. Aileden algılanan sosyal destek genel yaşam kalitesi düzeyini arttırırken arkadaştan ve özel insandan algılanan sosyal destek genel yaşam kalitesi düzeyini etkilememektedir. Sonuç olarak, doğum sonrası depresyon düzeyinin ve algılanan sosyal desteğin yaşam kalitesini etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a relationship-seeking study to determine the quality of life and factors affecting quality of life of mothers with premature babies. The study was conducted between July 2018 and September 2019 with the mother of 90 premature infants who were treated in a neonatal intensive care unit in a Vakıf University hospital in Istanbul. The data of the study were collected by using Mother and Baby Information Form with Premature Infants ',' WHOQOL-BREF Scale ',' Edinburgh Postnatal Depression Scale 'and' Multidimensional Perceived Social Support Scale '. Descriptive statistics such as frequency, percentage, mean and standard deviation were evaluated using SPSS program, Student's test, One Way Anova test and regression analysis. 54.4% of the mothers are aged 31 and over and 67.8% of the fathers are between 31 and over. 96.7% of the mothers were married and 50% had a marriage period of 1-5 years. 36.7% of the mothers are high school graduates and 16.7% are university graduates. 60% of mothers are not employed and 62.2% are the same as family income. The mean score of WHOQOL-BREF (TR) overall quality of life of the mothers was 73.87 ± 9.28, and the Edinburgh Postnatal Depression Scale score was 10.52 ± 4.80, and the mean score of the Multidimensional Perceived Social Support Scale was 62.14 ± 14. 66 found. In the study, postpartum depression and perceived social support were found to be a significant predictor of overall quality of life. While the level of postpartum depression decreases the general quality of life, perceived social support increases the general quality of life. While perceived social support from the family increases the general quality of life level, perceived social support from friends and private people does not affect the overall quality of life. In conclusion, it was determined that postpartum depression level and perceived social support affect quality of life.