Takım sporu ile bireysel spor yapan sporcularda konuşma kaygısının psikolojik kırılganlığa etkisi
The effect of speech anxiety on psychological fracture in team sport and individual sports
- Tez No: 627677
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: konuşma kaygısı, spor, psikolojik kırılganlık, Psychological vulnerability, speech anxiety, sport
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Takım sporu ile bireysel spor yapan sporcularda konuşma kaygısının psikolojik kırılganlığa etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada takım ve bireysel spor yapan 18-27 yaş arası 219 gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılardan blok rastgeleştirmeye uygun olacak bir şekilde, serbest zamanlarında veri toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen, 7 sorudan oluşan demografik bilgi anketi ikinci bölümde, takım ve bireysel sporcuların psikolojik kırılganlık düzeylerini belirlemek için Sinclair ve Wallston psikolojik kırılganlık ölçeği son bölümde ise takım ve bireysel sporcuların konuşma kaygılarını ölçmek için Konuşma Kaygısı Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Bölüm ile psikolojik kırılganlık ve konuşma kaygısının karşılaştırılmasına baktığımızda psikolojik kırılganlık ve konuşma kaygısının bölümler arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Sınıf ile psikolojik kırılganlık ve konuşma kaygısının karşılaştırılmasında anlamlı farklılık hesaplanmamıştır. Cinsiyet ile psikolojik kırılganlık ve konuşma kaygısının karşılaştırılmasına baktığımızda anlamlı farklılık hesaplanmamıştır. Spor türü ile psikolojik kırılganlık ve konuşma kaygısının karşılaştırılmasına baktığımızda anlamlı farklılık görülmemiştir. Sonuç: Takım sporu ve bireysel spor yapan sporcu öğrencilerin bölüm, sınıf, cinsiyet, spor türü, vücut ağırlığı, yaş ile psikolojik kırılganlık ve konuşma kaygısı arasında anlamlı farklılık hesaplanmamıştır. Boy uzunluğunun ile psikolojik kırılganlık düzeyine etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of speech anxiety on psychological vulnerability in team sports and individual sportsmen. Material and Method: 219 volunteers between the ages of 18-27 participated in the study. Data were collected from the participants in their free time in accordance with block randomization. In the second part of the demographic information questionnaire, which was developed by the researcher to the participants, Sinclair and Wallston psychological fragility scale was used to determine the psychological fragility levels of the team and individual athletes. In the last part, Speech Anxiety Scale was used to measure speech anxiety of team and individual athletes. Results: When we look at the comparison of psychological fragility and speech anxiety, it is seen that there is no significant difference between psychological fragility and speech anxiety. There was no significant difference in comparison of class and psychological vulnerability and speech anxiety. When we compare gender with psychological fragility and speech anxiety, no significant difference was calculated. There was no significant difference between the type of sport and psychological vulnerability and speech anxiety. Conclusion: There was no significant difference between department, class, gender, type of sport, body weight, age, psychological vulnerability and speech anxiety of the students doing team sports and individual sports. Has the effect of Psychological vulnerability to height