Human papilloma virüs pozitifliği olan kadınlarda hayat kalitesi, anksiyete ve depresyon ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of the relationship of life quality, anxiety and depression in women with human papilloma virus positivityabstract
- Tez No: 627688
- Danışmanlar: DR. ORHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virus, Anksiyete, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Cinsel İşlev Bozukluğu
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Human Papilloma Virüs serviks kanseri vakalarının neredeyse tamamından izole edilebilir. Serviks kanseri taraması sonucu HPV pozitif kadınlarda anksiyete ve depresyon gelişebilir. Buna bağlı olarak cinsel işlev bozukluğu oluşabilir ve yaşam kalitesi kötü etkilenebilir. Çalışmamızda HPV tarama testi sonucu pozitif kadınlarda yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon ilişkilerini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel anket çalışması olup, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Eylül 2019 - Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran HPV pozitif servikal sitolojisi normal olan 35 kadın ve HPV negatif servikal sitoloji sonucu normal olan 37 kadın dahil edilmiştir. Kronik hastalığı olan, daha önce psikiyatrik zeminde hastalığı olan, BMI>30, daha önce HPV pozitifliği/servikal sitoloji anormalliği olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, BMI, eğitim durumu, çalışma durumu, sigara kullanımı, ilk koit yaşı, gravida sayısı, kontrasepsiyon yöntemi açısından anlamlı fark bulunmadı. HPV pozitif olan grupta anksiyete skoru HPV negatif olan gruptan anlamlı (p ˂ 0,05) olarak daha yüksekti. HPV negatif ve HPV pozitif olan grupta depresyon skoru anlamlı (p ˃ 0,05) farklılık göstermemiştir. HPV pozitif olan grupta ACYÖ skoru HPV negatif olan gruptan anlamlı (p ˂ 0,05) olarak daha yüksekti. HPV negatif ve HPV pozitif olan grupta EUROHIS-QOL.8 skoru anlamlı (p ˃ 0,05) farklılık göstermemiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonucu pozitif HPV sonucunun kadınlar üzerinde anksiyete ve buna bağlı olarak seksüel disfonksiyona sebep olduğunu göstermiştir. Hangi kadınların pozitif HPV sonucundan olumsuz etkilendiğini saptamak önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Human Papilloma Virus can be isolated from almost all cases of cervical cancer. Anxiety and depression may develop in HPV positive women as a result of cervical cancer screening. Accordingly, sexual dysfunction may occur and quality of life may be affected. In our study, we aimed to reveal the quality of life, anxiety and depression relationships in positive women as a result of HPV screening test. Materials and methods: Our study is a cross-sectional survey study, 35 women with positive HPV test and normal cervical cytology and 37 women with normal HPV test and cervical cytology who applied to Health Sciences University Okmeydanı Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between September 2019 and December 2019 were included. Patients with chronic disease, previously psychiatric disease, BMI> 30, previously HPV positivity / cervical cytology abnormality were not included in the study. Results: No significant difference was found between the two groups in terms of age, BMI, educational status, employment status, smoking, first age of coit, number of gravida, and contraception method. In the HPV positive group, the anxiety score was significantly higher (p ˂ 0,05) than the HPV negative group. In the HPV negative and HPV positive groups, the depression score did not differ significantly (p ˃ 0,05). In the HPV positive group, the ASEX score was significantly higher (p ˂ 0,05) than the HPV negative group. In the HPV negative and HPV positive group, the EUROHIS-QOL.8 score did not differ significantly (p ˃ 0,05). Conclusion: The results of our study showed that the positive HPV result caused anxiety and sexual dysfunction in women. It is important to determine which women are negatively affected by the positive HPV result.