Belediyelerin kurumsal iletişim aracı olarak sosyal medya kullanımı: Twitter örneği
The use of social media as the corporate communication tool of municipalities: The twitter case
- Tez No: 627784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CINGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Sosyal Medya, Twitter, Belediye, Corporate Communication, Social Media, Twitter, Municipality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüz belediyeciliğinde başarmanın en önemli anahtarı etkili iletişimdir. Belediyelerin toplumla iletişim kurabilmesi, taleplere, beklentilere ve eleştirilere ulaşması ve bu alanda elde edilen bilgiler aracılığı ile kurumsal stratejilerini belirlemesi sosyal medya aracılığı ile mümkün olabilmektedir. Sosyal medyanın yoğun olarak kullanılmasıyla birlikte belediyeler kurumsal iletişim stratejilerini sosyal medya odaklı planlamaya başlamışlardır. Bu noktada da geri bildirimlerin çabuk alınması, erişimin kolay olması, maliyetlerin düşük olması, büyük kitlelere seslenebilme imkânının bulunması ve çift yönlü iletişime açık olması gibi özelliklerinden dolayı Twitter ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda, belediyelerin Twitter hesaplarını kullanım şekli, hangi amaçla nasıl kullandıkları, paylaşımları, paylaşım sıklıkları, vatandaşlar ile kurmuş oldukları diyalogların analiz edilmesi ve bu kullanımların, kurumsal iletişime yansıması çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmada nicel araştırma yönteminden faydalanılarak 2019 yılı 15 Ekim ile 30 Kasım tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi, Edremit Belediyesi, Datça Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi Twitter hesapları ve paylaşımları içerik analizi ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir ve çalışmada amaçlı örnekleme metodu kullanılmıştır. Çalışma sonucunda ise seçilen belediyelerin Twitter hesaplarında; duyuru yapma, bilgilendirme, resmi günlerde yas veya kutlama içerikli paylaşımlar yapma ve doğrudan katılıma teşvik etmeyen bir strateji izledikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's municipality, the most important key to success is effective communication. It is possible for the municipalities to communicate with the society, to reach demands, expectations and criticisms and to determine their corporate strategies by means of the information which is obtained in this field. With the intensive use of social media, municipalities have started to plan their corporate communication strategies with a focus on social media. At this point, Twitter comes to the fore due to its features such as getting feedback quickly, being easy to access, low costs, having the ability to address large audiences and being open to bidirectional communication. In this respect, the main subject of the study is the analysis of the way municipalities use Twitter accounts, how they use them, how they share, the frequency of sharing, the dialogues they have established with the citizens, and their reflection on corporate communication. In this context, using the quantitative research method in the study, the Twitter accounts and shares of Kadıköy Municipality, Edremit Municipality, Datça Municipality, Odunpazarı Municipality from October 15th and November 30th were compared with content analysis and purposeful sampling method was used in the study. As a result of the study, on the Twitter accounts of the selected municipalities; It has been observed that they pursue a strategy that does not encourage announcement, informing, sharing mourning or celebratory content on official days and direct participation.