Discursive myths in Derek Walcott's Omeros: A postcolonial analysis
Derek Walcott'in Omeros şiirinde söylemsel mitler: Sömürgecilik sonrası analiz
  1. Tez No: 627796
  2. Yazar: BETÜL AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emperyalizm, Sömürgecilik, Sömürge Sonrası Dönem, Mitler, Imperialism, Colonialism, Postcolonial Period, Myths Accordingly, this study examines concepts of the identity, alienation to the cultural roots, imitation, dilemma, historical and cultural change, linguistic hybridization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sömürgecilik sonrası İngiliz edebiyatının temel öğeleri arasında batı kültürel egemenliğinin tersine çevrilmesi ve sömürgecilik döneminin ötekileştirilmiş karakterlerinin ve temalarının yer değiştirmesi bulunmaktadır. Tarihsel, sosyal ve kültürel olarak sömürgecilik sonrası edebiyat mitlerden günümüze batı kültürünün ortak bilinçaltında yer alan imgeleri ve efsaneleri yapısökümüne uğratmaktadır Bu nedenle, çağdaş İngiliz yazını içinde sömürgecilik sonrası edebiyatın örneklerini çalışmak, eski sömürgelerle batı kültürü arasındaki kültürel çatışmayı, günümüzün kültürel ortamı içerisinde yorumlayabilmek açısından önem taşımaktadır. Kendi kültürü ile sömürgecinin kültürü arasında sıkışmış olan bireylerin ikilemi ve öykünmeciliği ancak böyle anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada Karayip kökenli İngiliz yazar ve şair Derek Wallcott'un Omeros adlı epik şiirinde kimlik, kültürel kökenlerden uzaklaşma, öykünme, ikilem, tarihsel ve kültürel değişim, dilde melezleşme, mitler ve antiemperyalizm kavramları incelenecektir. Bu eserde Wallcott öncelikle eski Yunan mitlerini değişikliklere uğratarak, sömürgecinin bakış açısını dönüştürüp, değişime uğrayan mitler üzerinden sömürülenin bakış açısını yansıtmaktadır. Değişime uğrayan bu mitler üzerinden de sömürge topraklarındaki turistik gezileri, mitik işgallerle özdeşleştirerek, tarihsel olarak sömürgeciliğe göndermeler yapmaktadır. Bu epik şiir aracılığıyla adanın kültürel kökenlerinden ne kadar uzaklaştığını, kültürel görünümünün dünyanın her hangi bir yeriyle özdeşlik kazandığını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The key elements of post-colonial English Literature include the subversion of Western cultural hegemony and the dislocation of marginalized characters and themes of colonial era. The post-colonial literature deconstructs images and legends, which have existed within the collective consciousness of Western culture from the myths to the present, historically, socially and culturally. Thus, it is significant to study examples of post-colonial literature within the contemporary English writings in order to interpret the cultural conflict between the old colonies and Western culture within the contemporary cultural atmosphere. For, it is only this way that the dilemma and imitation of individuals stuck between their own culture and that of the colonizer will be understood.