Ankara türküleri üzerine bir inceleme
A review of Ankara songs
- Tez No: 627797
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAHADDİN BEKKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ankara Türküleri, Ankara Halk Müziği, Mehmet Tuğrul, Misket, Nail Tan, Salih Turhan, Ankara songs, Folk Music Ankara, Mehmet Tuğrul, Misket, Nail Tan, Salih Turhan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışmada Türk Halk kültürünün en önemli taşıyıcılarından sözlü geleneğin bir parçasını teşkil eden türküler ve türküler etrafında şekillenen türkü söyleme geleneği Ankara ili ekseninde incelenmiştir. Ankara yöresinin folklorik açıdan zenginliği artıran özelliği halk müziği ve halk oyunlarıdır (misket,hüdayda). Ankara türküleri, içeriğinde yaşamın dönüm noktalarından (doğum,ölüm,evlilik) inanışlara, günlük yaşamdan yemek kültürüne, tören ve kutlamalardan mizah kültürüne kadar hemen hemen her alandan izler barındırmaktadır. Tezimizin ilk amacı, Ankara türkülerinin metinlerini bir araya toplayan bir kaynak oluşturmak ve böylece Türk folklor araştırmalarına katkıda bulunmak, bu anlamda yapılacak olan diğer çalışmalara bir basamak oluşturmaktır. İncelememizde TRT Türk Halk Müziği repertuvarından ve Ankara türkülerinin bulunduğu diğer kaynaklardan yararlanılmış, ilgili kaynaklar taranarak iki yüz kırk bir türkü metnine ulaşılmıştır. İki yüz kırk bir türkü metni halk bilimi metotlarına uygun olarak hem şekil hem konu bakımından tasnif ve tahlil edilmiştir. Çalışmamızın son kısmında yöreye ait kelimeler sözlük çalışmasıyla verilmiştir. İncelemede bulunan bütün türkü isimleri alfabetik olarak sıralanmış, tez dizin çalışmasıyla son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the tradition of telling the folk songs that form part of the oral tradition, which is one of the most important carriers of Turkish Folk culture, and the folk songs around the axis of Ankara province. Folk music and folk dances are the characteristic of Ankara region that increases folklorik wealth. It contains traces from almost every area from the turning points of life to beliefs, from daily life to food culture, from ceremonies and celebrations to humor culture. The first aim of our thesis is to create a resource that collects the texts of Ankara folk songs and thus to contribute to Turkish folklore researches, to form a step for other studies to be carried out in this sense. In our study, TRT Turkısh Folk Music repertoire and other sources with Ankara songs were used, and the related sources were scanned and the text of the hundred and forty songs was reached. The text of two hundred and forty folk songs has been classified and analyzed in terms of shape and subject in accordance with folklore methods. In the last part of our study, the words belonging to the region are given by dictionary study. All folk names in the study were listed alphabetically and ended with the thesis directory section.