Cebirsel akıl yürütme uygulamalarının toplama ve çıkarma işlemindeki kavram yanılgılarına ve hatalarına etkisi
The effect of algebraic reasoning applications on misconceptions and mistakes in addition and subtraction
- Tez No: 627887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA AYDOĞDU İSKENDEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cebirsel Akıl Yürütme, Toplama İşlemi, Çıkarma İşlemi, Kavram Yanılgısı ve Hata, Algebraic reasoning, addition, subtraction, misconception and mistake
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul 2. sınıfta cebirsel akıl yürütme uygulamalarının toplama ve çıkarma işlemindeki kavram yanılgılarını gidermeye etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda aşağıdaki alt problemler belirlenmiştir. 1. İlkokul 2.sınıf öğrencilerinin toplama işleminde ön-son testte kavram yanılgısı ve hataları nelerdir? 2. İlkokul 2.sınıf öğrencilerinin çıkarma işleminde ön-son testte kavram yanılgısı ve hataları nelerdir? 3. Cebirsel akıl yürütme uygulamalarının kavram yanılgılarını ve hatalarını gidermede etkisi nedir? Araştırma nicel araştırma yaklaşımlarından tek gruplu ön test- son test zayıf deneysel desen ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak ön-son test kullanılmıştır. Bu test uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Cebirsel akıl yürütme uygulamaları ile hazırlanmış ders planları da araştırmacı tarafından planlanmış, uzman görüşleri alındıktan sonra araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Bu süreç sırasıyla ön test görüşmeleri- uygulama- son test görüşmeleri olarak gerçekleşmiştir. Araştırmanın verileri soru bazında kategori edilerek frekansları belirlenmiştir. Bu aşamada içerik analizi kullanılmıştır. Deneysel çalışmanın etkililiği Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile gösterilmiştir. Araştırmanın sonucunda cebirsel akıl yürütme uygulamalarının kavram yanılgılarının giderilmesinde etkili olduğu görülmüştür. Öğrencilerle yapılan görüşmeler sonunda 14 türlü kavram yanılgısı ve hata kodlanmıştır. Belirlenen en yaygın kavram yanılgısı eşitlik kavramına yönelik olmuştur. Ön-son test görüşmelerinin karşılaştırılmasına göre en fazla etkili olan kavram yanılgısı ve hata matematiksel işlemin yazılışı olmuştur. Cebirsel akıl yürütme uygulamaları kapsamında kullanılan materyaller, yapılan etkinlikler ve olumlu sınıf atmosferinin araştırmanın sonucunu olumlu etkilediği görülmüştür. Sonuçlara göre bir kısım öğrencinin kavram yanılgısı ve hatalarının düzelmediği görülmüştür. Bu sonuca dayanarak öğrencilerin genel matematik seviyelerine göre kavram yanılgısı ve hataların giderilme oranının araştırılması önerilmiştir. Cebirsel akıl yürütme uygulamalarının ve farklı materyal ve etkinliklerin müfredatımızda yer alması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of algebraic reasoning applications on eliminating misconceptions in addition and subtraction in 2nd Grade Primary school. To reach this aim, the subproblems below have been identified. 1. What are the misconceptions and mistakes of 2nd Grade Primary school students in addition in the pretest and post tense? 2. What are the misconceptions and mistakes of 2nd Grade Primary school students in subtraction in the pretest and post tense? 3. What is the effect of algebraic reasoning applications on eliminating misconceptions and mistakes? In the study, single-group pre-test and post-test poor experimental pattern, which is one of the qualitative research methods, was used. In the study pretests were used to collect data. This test was created by the researcher with the help of a professional. Teaching plans including applications of algebraic reasoning was also planned and applied by the researcher in accordance with an expert's opinion. The process was carried through as, pretest interview -application- and final test interview, respectively. The data collected from the research was categorized in terms of questions and the frequencies were determined. At this stage content analysis was used. The effectiveness of this experimental study was shown by Wilcoxon Signed-Rank Test. The result of the research shows that the algebraic reasoning applications are effective on eliminating misconceptions in addition and subtraction. Interviews with the students revealed 14 different misconceptions and mistakes. Most common misconception was oriented towards the concept of equality. According to the comparison of pre and final interviews the most effective mistake and misconception was expressing mathematical calculations in a written form. Materials used in the scope of algebraic reasoning applications, the activities performed and the good mood of the class affected the research in a positive way. Results show that some student's mistakes and misconceptions didn't improve. As a result of this, it is suggested to research the rate of elimination of misconceptions in accordance with the students' overall mathematical level. It is suggested that applications, different materials and activities on algebraic reasoning to take their place in our curriculum.