A structural equation model on EFL tertiary level students'academic buoyancy, academic resilience, reconceptualized l2 motivational self system, and their academic achievement
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen yükseköğretim düzeyindeki öğrencilerin akademik engellerle mücadele gücü, akademik direnci, yeniden kavramsallaştırılmış ikinci dil motivasyonel benlik sistemi ve akademik başarısı üzerine bir yapısal eşitlik modeli
- Tez No: 627886
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL PEKER ÖZBAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Akademik direnç, akademik esneklik, tekrar kavramsallaştırılmış motivasyon benlik sistemi, Academic Buoyancy, Academic Resilience, Reconceptualized L2 Motivational Self System
 - Yıl: 2020
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı yükseköğretim düzeyindeki öğrencilerin akademik engellerle mücadele gücü, akademik direnci ve yeniden kavramsallaştırılmış ikinci dil motivasyonel benlik sistemi ve akademik başarıları arasındaki ilişkiyi yapısal eşitlik modeli ile incelemektir. Çalışma Ankara'da bulunan bir devlet üniversitesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya yükseköğretim düzeyinde İngilizce hazırlık eğitimi gören 436 öğrenci katılmıştır. Bu öğrenciler bölümlerinde eğitim almaya hak kazanmak için yoğunlaştırılmış bir senelik İngilizce eğitim programını başarıyla tamamlamak zorundadır. Çalışma için gereken veriler bir anket yardımıyla toplanmıştır ve verilerin analizinde SPSS v.25 ve SmartPLS v.3.2.9. kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için PLS-SEM ile yapısal eşitlik modeli oluşturulmuştur. Sonuçlar öğrencilerin akademik engellerle mücadele gücü ile akademik başarıları ve korkulan dil öz benlikleri ile akademik engellerle mücadele gücü arasında belirgin bir ilişki göstermiştir. Katılımcıların ideal dil öz benlikleri, İngilizce öğrenme ortamları ile akademik zorluklar karşısında gösterdikleri azim arasında doğrudan bir ilişki saptanmıştır. Çalışmanın mevcut bulguları doğrultusunda sonuçlar tartışılmış ve çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship among academic buoyancy, academic resilience, reconceptualized L2 motivational self system, and tertiary level students' academic achievement. The study was conducted at a public university in Ankara, Turkey. The data were derived from 436 tertiary level students receiving one-year intensive English education to start their studies in their departments. They were required to become proficient in English to gain the right to start their majors. The data were gathered through an adopted survey, and analyzed via SPSS v.25 and SmartPLS v.3.2.9. A new model was created to explain the relationships among the variables through Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM). The findings revealed significant relationships between the participants' academic buoyancy and their midterm average scores as well as between the feared L2 self and academic buoyancy. Also, participants' ideal L2 selves and English learning experiences were found to be strong predictors of their perseverance. Results were discussed and implications were provided in line with the current findings of the new model.