Social housing as a solution for housing need of low-income: Evaluation of housing implementations of Housing Development Administration (TOKİ) for lower-middle income groups
Alt gelir grubunun konut ihtiyacına çözüm olarak sosyal konut: Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) dar-orta gelir grubu için konut uygulamalarının değerlendirilmesi
- Tez No: 627894
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE NİL UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: konut ihtiyacı, sosyal konut, kentsel yoksul, düşük orta gelirli hanehalkları, TOKİ, housing need, social housing, urban poor, low-middle income households, TOKİ
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Geçtiğimiz yüzyılda, Sanayi Devrimi'nden sonra, kırsal alandan fırsatların kentsel alana göç artmıştır. Bu nedenle, kentsel alanlar ve kent yoksulu farklı birçok problemle karşı karşıya kalmıştır. Bu noktada toplumun ekonomik olarak kırılgan ve savunmasız kesiminin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak adına politikalar oluşturulmaya başlanmıştır. Sosyal konut politikaları, Avrupa ülkelerinde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyadaki refah devleti eğiliminin artmasıyla birlikte artmıştır. Bu yükselişten sonra, 1980'den sonra ekonomik ve sosyal hayata devlet müdahalesinin azalmasıyla birlikte sosyal konut uygulamaları Avrupa ülkeleri arasında popülerliğini yitirmeye başlamıştır. Fakat süreç Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde daha geç gerçekleşmiştir. Türkiye'de sosyal konut uygulamaları 1980'lerden sonra kurumsal olarak başlamış ve daha sonra TOKİ sosyal konut uygulamalarında lider kurum haline gelmiştir. TOKİ'nin kuruluş motivasyonu adından da anlaşılacağı üzere toplu konut üretimiydi. Sosyal konut ve toplu konut kavramları arasında benzerlikler olsa da birbirinden farklı kavramlardır. Sosyal konut uygulamalarını sınıflandırabilmek ve sınırlarını belirleyebilmek adına sosyal konut kriterleri belirlenmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, TOKİ'nin sosyal konut uygulamaları hakkındaki yüksek oranlar belirten söylemlerini sorgulamaktır. Belirlenen sosyal konut kriterleri kapsamında, orta-düşük gelir grubu için farklı özelliklere sahip TOKİ uygulamaları incelenmektedir. Bu bağlamda TOKİ'nin örnek konut uygulamaları değerlendirilmiş ve TOKİ'de çalışan ve konunun uzmanları olan kişiler ile görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last century, after the industrial revolution, the migration from rural areas to urban areas has increased. Therefore, urban areas and urban poor have faced different problems. At that point regarding policies started to be established in order to meet the need of this vulnerable side of the society. The social housing policies increased after the Second World War in European countries with the raising of the welfare state trend in the world. Subsequently, after 1980 with the decrease in the state intervention in economic and social life, the social housing implementations started to lose the popularity among European countries. However, the process occurred later in the developing countries such as Turkey. From this point on, the social housing implementations has started institutionally after 1980s and then TOKİ has become the leader institution in social housing implementations. The establishment motivation of TOKİ was mass housing production as the name indicates. Although there are similarities between the mass housing and social housing concepts, they are different from each other. In order to classify the social housing, the social housing criteria are determined. The aim of this study is questioning the high rate social housing provision discourses of TOKİ in terms of social housing provision. In light of the determined criteria, the implementations of TOKİ which have different features for lower-middle income groups are examined. Thus, the sample housing implementations of TOKİ are criticized and an interview is conducted with the subject matter experts namely the employees in TOKİ.