Bölünmüş hükûmet olgusu ve Türkiye örneği
The divided government phenomenon and the case of Turkey
  1. Tez No: 627903
  2. Yazar: ABDULKADİR SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bölünmüş hükûmet, başkanlık sistemi, parlamenter sistem, yarı-başkanlık sistemi, Türkiye, Divided government, presidential system, parliamentary system, semi-presidential system, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bölünmüş hükûmet olgusunu ve olgu bağlamında Türkiye örneğini incelenmeyi amaç-layan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümü, olgunun farklı boyutlarıyla kavramsal tarifinin yapılmasıyla başlamaktadır. Kavramsal tarifin hareket noktasını başkanlık sistemleri oluşturmaktadır. Çünkü bölünmüş hükûmet, başkanlık sistemlerinin doğal ihtimallerinden birisidir. Birinci bölümde ayrıca bölünmüş hükûmetin başkanlık sistemi haricindeki görünümü de incelenmektedir. Bu açıklamalar çalışmanın temel problem alanını oluşturmaktadır. Bu noktada olgunun parlamenter sistem ve yarı-başkanlık sistemleri açısından da söz konusu olduğu iddia edilmektedir. Teorik açıdan ileri sürülen bu iddia, seçilen örnekler ile desteklenmektedir. Birinci bölümde başkanlık sisteminden hareketle izah edilen teorik çerçeve ikinci bö-lümde yarı-başkanlık sistemi baz alınarak incelenmektedir. Yarı-başkanlık sisteminde azınlık hükûmetlerinin bölünmüşlükle ilgisi, Weimar dönemi uygulamalarıyla ilişkilen-dirilmiştir. Devamında özel görünümlü bir bölünmüş hükûmet türü olan kohabitasyon, Fransız tecrübesi ışığında inceleme konusu yapılmıştır. Olgunun hem aritmetik hem de davranışsal açıdan ne şekilde ortaya çıktığı, nasıl yönetildiği ve sonuçlarının neler oldu-ğu, anayasal düzen ve siyasal işleyiş bağlamında ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise; bölünmüş hükûmet olgusunun Türk anayasal düzenindeki yeri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bölünmüş hükûmetin anayasal düzenlemeler ışığında aldığı görünüm, parlamenter sistem, yarı-başkanlık sistemi ve bir başkanlık sistemi olarak Cumhurbaşkanlığı Sistemi açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to examine the divided government phenomenon and the example of Turkey in the context of the divided government. It is divided into three chapters. Chapter 1 begins with the conceptual description of the divided government in different perspectives. The beginning of the conceptual description is related to presidential sys-tems. Because the divided government is one of the natural possibilities of presidential systems. Chapter 1 also explores another perspective of the divided government apart from the presidential systems. These explanations concern the main question of this study. At this point, it is asserted that the divided government is also possible in terms of the parliamentary and the semi-presidential systems. This argument is supported by selected models. The theoretical framework in the Chapter 1 which is based on the presidential system is analyzed in Chapter 2 from the point of semi-presidential system. Considering the semi-presidential system, the concept of divided government for minority government is as-sociated with the Weimar period. Afterwards, Cohabitation which is a type of divided government is being examined in the light of French experience. For an arithmetical and behavioral analysis of the way in which the phenomenon arises, how it is managed and what its consequences are, this chapter puts forward an evaluation in the context of con-stitutional order and political process. The final chapter explores the meaning of the divided government in the Turkish consti-tutional order. The meaning of the divided government in the light of the constitutional provisions is being evaluated in terms of the parliamentary system, semi-presidential system, and the Turkish-type presidential system.