Okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine dair öğretimsel pratiklerinin pedagojik inançları açısından incelenmesi: PYP bağlamı
Investigation of preschool teachers' instructional practices regarding science teaching in terms of pedagogical beliefs: The context of PYP
  1. Tez No: 628042
  2. Yazar: DİLARA AŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YİĞİT KUTLUCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmeni, PYP, Okul Öncesi Fen Öğretimi, Pedagojik İnançlar, Preschool Teacher, PYP, Preschool Science Teaching, Pedagogical Beliefs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı; PYP uygulayıcısı okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine dair öğretimsel pratiklerinin pedagojik inançları açısından incelenmesidir. Bu çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerini bir arada barındıran karma yöntem (mixed type) kullanılmıştır. Bu araştırmada önce nicel veri toplanıp analiz edilmiş sonra nitel veriler alınarak detaylandırılmıştır. Buna göre ilk olarak PYP uygulayan okul öncesi öğretmenlerinden öğrenme ve öğretmeye yönelik Pedagojik İnanç Sistemleri Ölçeği (PİSÖ) aracılığıyla nicel veri toplanmış ve analiz edilmiştir. Ardından ölçek puanlarına göre seçilen öğretmenlerle ders planı görüşmeleri yapılarak sınıf içi öğretimleri gözlemlenmiştir. Bu araştırma İstanbul'da Milli Eğitim Bakanlığı'na [MEB] bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 39 okul öncesi öğretmeninin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeye göre seçilmiştir. Beş farklı özel okul öncesi eğitim kurumundan seçilen 39 öğretmene PİSÖ uygulanmıştır. Ardından öğretmenler PİSÖ'den aldıkları puanlara göre seçilerek nitel veri süreçlerine dâhil edilmişlerdir. Belirtilen yolla toplam katılımcının en az %10'unu temsil eden alt ve üst gruptan toplamda dört katılımcı seçilmiş ve nitel süreçler, bu öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmadaki alt problemleri yanıtlamak için üç farklı veri kaynağından yararlanılmıştır. Bunlar PİSÖ, Fen Öğretimine Yönelik Ders Planı Yapılandırma Formu (DPYF) ve Sınıf İçi Gözlemlerdir. Bu çalışmadaki alt problemleri yanıtlamak amacıyla toplanan verilerin analizi, üç adımdan oluşmaktadır. İlk adımda nicel veri analizi (betimsel istatistik) yapılmıştır. İkinci ve üçüncü adımlarda ise nitel veri analizi yapılmıştır. Bu süreçte ilk olarak, alt ve üst gruptaki öğretmenlerin DPYF'de yer alan sekiz soruya verdikleri yanıtlar üzerinde sürekli karşılaştırma yöntemi temelinde tümevarımsal içerik analizi yapılmıştır. Buradan ulaşılan kavram ve temalar yardımıyla teori temelli değerlendirmeler yapılmıştır. Ardından öğretmenlerin kendi sınıflarındaki fen öğretimleri, Newton, Driver ve Osborne (1999) tarafından geliştirilen analitik rubrik aracılığıyla analiz edilmiş ve her bir öğretmenin fen öğretimine yönelik alan notları yardımıyla yorumlanmıştır. Sonuçlar PYP uygulayıcısı okul öncesi öğretmenlerin öğrenci merkezli pedagojik inançlara sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca öğretmenlerin fen öğretimine yönelik teorik yönelimleri ve pratik uygulamalarının niteliği, pedagojik inançlarından bağımsızdır. Son olarak PYP uygulayıcısı okul öncesi öğretmenleri yeni bir duyuşsal öğe olan öğretmen yetkinliği (Park ve Oliver, 2008) kavramını vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the teaching practices of PYP practitioner preschool teachers regarding science teaching in terms of their pedagogical beliefs. In this study, a mixed method that includes qualitative and quantitative research methods is used. Firstly, quantitative data was collected and analysed, then qualitative data were collected and detailed. Accordingly, quantitative data were first collected and analysed through the Pedagogical Belief Systems Scale (PBSS) for learning and teaching. Afterwards, lesson plan interviews were made with the teachers selected according to their scale scores, and their classroom teaching was observed. This research was carried out with the participation of 39 pre-school teachers working in preschool educational institutions affiliated with the MoNE in Istanbul. Participants were selected according to criterion sampling from purposeful sampling methods. PBSS was applied to 39 teachers selected from five different pre-primary education institutions. Then, teachers were selected according to their scores from PBSS and included in qualitative data processes. In the specified way, a total of four participants were selected from the lower and upper groups representing at least 10% of the total participants, and qualitative processes were carried out with the participation of these teachers. Three different data sources were used to answer the sub-problems in this research. These are PBSS, Lesson Construction Task for Science Teaching (LCTST) and Classroom Observations. The analysis of the data collected to answer the sub-problems in this study consists of three steps. In the first step, quantitative data analysis (descriptive statistics) was performed. Qualitative data analysis was carried out in the second and third steps. In this process, firstly, inductive content analysis was carried out based on constant comparison method on the answers given by the teachers in the lower and upper groups to eight questions in LCTST. Theory-based evaluations were made with the help of concepts and themes. Then, the science teaching of teachers in their own classes was analysed through the analytical rubric developed by Newton, Driver, and Osborne (1999) and interpreted with the help of each teacher's field notes for science teaching. The results revealed that PYP practitioner preschool teachers have student-centred pedagogical beliefs. In addition, the theoretical orientation of teachers and the quality of their practical applications are independent of their pedagogical beliefs. Finally, the PYP practitioner preschool teachers have emphasized the concept of teacher competence (Park & Oliver, 2008), a new affective element.