Yoksullukla mücadelede sosyal politika uygulamaları çerçevesinde sosyal yardımların etkinliği (Sivas ili örneği)
Poverty effectiveness of social assistance in the social policy framework applications in combat (Sivas)
  1. Tez No: 628106
  2. Yazar: ZEYNEP KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN MAHİROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal Politika, Sosyal Yardım, Sivas, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Poverty”, Social Policy”, Social Welfare”, Sivas”“Foundation of Social Help and Solidarity”
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bireyin gelir yetersizliği nedeniyle asgari yaşam düzeyine erişememesi anlamına gelen yoksulluk, ekonomik bir problem olmakla birlikte, psikolojik ve toplumsal sorunları da beraberinde getirmektedir. Günümüzde yoksulluk, bireye bağlı nedenlerden daha çok bireyin dışında küresel, siyasal, yapısal ve tarihsel gibi birçok sebepten kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yoksulluk, ulusal ve uluslararası düzeyde yürütülecek sosyal politika uygulamalarıyla çözülmesi gereken bir problemdir. Bu çalışmada, Türkiye'de yoksullukla mücadelede yürütülen sosyal politika uygulamaları içinde yer alan“sosyal yardımların rolü”üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda ülkemizde, özellikle son on beş yılda sosyal yardım uygulamalarında öncelikli kurum olan“Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının”hizmet alanına değinilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın son bölümde,“Sivas Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının”2000 sonrası faaliyetleri incelenmiştir. Ayrıca Sivas'ta sosyal yardımlardan faydalanan 414 kişiye anket uygulaması yapılmış ve katılımcıların ve yardımlara yönelik memnuniyetleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların önemli bir kısmı, yardımların yaşam düzeylerini rahatlattığını söylemiş, ancak, yardım düzeyini yeterli bulmadıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Poverty means that people cannot obtain the minimum level of life due to insufficient income. Thus, it is not only related to an economic issue but also psychological and social problems. Nowadays, poverty could be caused by many factors, besides personal reasons; such as global, political, structural, and historical. Therefore, poverty is not a problem that individuals can only solve with their endeavor. For this reason, poverty has become a situation that needs to be resolved through some social policy practices to be carried out at the national and international levels. In this study namely“Poverty Effectiveness of Social Assistance in the Social Policy Framework Applications in Combat”, within social policy carried out in Turkey in the struggle against poverty“the role of social assistance”has been emphasized. On the other hand,“Social Assistance and Solidarity Foundations”, which are the priority institutions in social aid practices in the last fifteen years, have been organized in the district and provincial centers throughout the country, and the requirement for determination of neediness has been done quickly. In this context, the activities of the“Sivas Social Assistance and Solidarity Foundation”after the year of 2000 were examined; it has been observed that the activities of the foundation have reached more people and used resources in Sivas, as in the country in recent years. In the last part, which is the implementation part of the study consisting of three parts, a survey was conducted for 414 people who benefited from social benefits in Sivas. According to the research findings, a significant number of the participants stated that the aids relieve their life standards but mentioned that they do not find the level of aid sufficient.