Özel sağlık kuruluşunun hemşirelik hizmetlerinde çalışan personelin mesleki tatmininin belirlenmesi
Determination of occupational satisfaction of personnel working in nursing services of private health institution
  1. Tez No: 628108
  2. Yazar: İRFAN KARABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: hemşire, mesleki tatmin düzeyi, nurse, occupational satisfaction level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma insana insan ile hizmet vermekte olan, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerin mesleki tatmin düzeylerini belirlemek ve bu amaç doğrultusunda yapılacak faaliyetleri kaynak niteliği taşımak amacıyla yapılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için Medicana Sağlık Gurubuna bağlı olan Özel Medicana Sivas Hastanesi'nde anket uygulaması yapılmıştır. Birinci bölümde hemşirelik mesleğinin sektör içerisindeki yeri ve önemine ikinci bölümde iş tatmini ve bu konunun boyutları, ölçümü gibi bölümlere değinilmiştir. Son bölüm ise uygulama bölümü olup, mesleki tatminin sağlık çalışanlarında hangi derecede olduğunun kavranabilmesi bakımından önem taşımaktadır. Çalışmamızdan elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile değerlendirilmiştir. Veriler parametrik şartları sağlıyorsa (verilerin interval, ratio ölçekle elde edilmiş olması, normal dağılım,…) iki grup için (bağımsız, eşlenik) t testi, ikiden fazla grup için F testi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. İkiden fazla gruplu arılaştırmalar için ANOVA kullanılırken, hangi grubun diğerlerinden farklı olduğunu belirlemek için homojenlik varsayımını sağlayanlarda Tukey, Scheffe, homojenlik varsayımını sağlamayanlarda Tamhane's T2 testleri kullanılmıştır. Varsayımlarından herhangi biri veya hepsi sağlanmıyorsa, bağımsız iki grup için Mann Whitney U, bağımlı (eşlenik) iki grup için Wilcoxon testi, ikiden fazla bağımsız grup için Kruskal Wallis, ikiden fazla bağımlı için Friedman testi kullanılacaktır. Yanılma yüzdesi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma için aşağıdaki hipotezler belirlenmiştir: - H0: Sivas ilinde bir özel hastanede çalışan hemşirelerin mesleki tatmin düzeyinde fark yoktur. - H1: Sivas ilinde bir özel hastanede çalışan hemşirelerin mesleki tatmin düzeyinde fark vardır. Araştırmaya katılan özel hastanede çalışan hemşirelerin mesleki tatmin ölçeğinde verilen cevapların ortalamalarına bakıldığında hemşirelerin genel olarak memnuniyet düzeyinde cevaplar verdikleri görülmektedir. Buradan hareketle, H0 hipotezi reddedilip, H1 hipotezi kabul edilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the level of professional satisfaction of nurses working in private health care institutions that serve people with human beings and to carry out activities to be carried out as a resource. In order to realize this aim, a questionnaire was applied in Private Medicana Sivas Hospital which is a branch of Medicana Health Group. In the first part, the role and importance of the nursing profession in the sector is discussed in the second part, job satisfaction and dimensions and measurement of this subject. The last section is the application section and it is important for understanding the degree of occupational satisfaction among health workers. The data obtained from our study were evaluated with SPSS 22.0 program. If the data provide parametric conditions (data obtained by interval, ratio scale, normal distribution,…), it was analyzed by two groups (independent, conjugate) t test, and more than two groups by F test (ANOVA). While ANOVA was used for more than two group purifications, Tukey, Scheffe, Tamhane's T2 tests were used in those who provided the homogeneity assumption to determine which group is different from others. If any or all of its assumptions are not provided, Mann Whitney U will be used for two independent groups, Wilcoxon test for two dependent (conjugate) groups, Kruskal Wallis for more than two independent groups, and Friedman test for more than two addicts. The error rate is taken as 0.05. The following hypotheses were determined for the research: - H0: The level of professional satisfaction of nurses working in a private hospital in Sivas province is low. - H1: Nurses working in a private hospital in Sivas province have high level of professional satisfaction. When the average of the answers given in the professional satisfaction scale of the nurses working in the private hospital participating in the research is examined, it is seen that the nurses generally give answers at the level of satisfaction. Hence, H0 hypothesis is rejected and H1 hypothesis is accepted.