Küresel yoksullukla mücadele bağlamında kalkınma işbirliği faaliyetleri
Development cooperation activities in the context of alleviating global poverty
  1. Tez No: 628109
  2. Yazar: MUHAMMET ENES KAYAGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK TAŞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksullukla Mücadele, Kalkınma İşbirliği Faaliyetleri, Resmi Kalkınma Yardımları, İnsani Gelişmişlik, Alleviating Poverty, Development Cooperation Activities, Official Development Aid, Human Development
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Yoksulluk ve yoksullukla mücadele konusu özellikle son otuz yıldır dünya gündemini fazlaca meşgul etmektedir. Yoksulluk düzeylerinin önlenemez yükselişi yoksullukla mücadele yöntemlerinin gözden geçirilmesini gerektirmiştir. Bu ihtiyacın bir yansıması olarak ortaya çıkan kalkınma işbirliği faaliyetleri zengin ülkelerin yoksul ülkelere ihtiyaçları doğrultusunda yaptıkları kalkınma yardımlarını ifade etmektedir. Oldukça farklı kategorilerde yapılan bu yardımların yoksullukla mücadelede ne düzeyde etkili oldukları tartışma konusudur. Yapılan araştırmaların çoğu bu tür faaliyetlerin yoksulluğun azalmasında olumlu bir etkisinin olduğunu ortaya koymaktadırlar. Bu tez çalışması da kalkınma işbirliği faaliyetlerinin yoksulluk üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla 27 en az gelişmiş ülkenin insani gelişmişlik verileri üzerinden resmi kalkınma yardımlarının yoksulluğa olan etkisi panel veri analizi yöntemiyle ölçülmüştür. Netice olarak kalkınma işbirliği faaliyetlerinin yoksulluğun azaltılmasında ve refahın arttırılmasında olumlu etkisinin olduğu ve bu etkinin doğru koşullar sağlandığında daha güçlü olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of poverty and alleviating poverty have been occupy the global agenda especially in the last thirty years. The irrepressible rise of poverty levels required a review of methods to alleviating poverty. Development cooperation activities, which emerge as a reflection of this requirement, represent the development aid of rich countries to poor countries in line with their needs. These aids made in quite different categories and their effectiveness in alleviating poverty is a matter of debate. Most of the researches reveal that such activities have a positive effect on poverty reduction. This study aims also to measure the impact of development cooperation activities on poverty. For this purpose, the effect of official development aids on poverty was measured using the panel data analysis method on the human development data of the 27 least developed countries. As a result, it has been determined that development cooperation activities have a positive effect in reducing poverty and increasing welfare and this effect will be stronger when the right conditions are provided.