Üniversite mezunları açısından eğitim istihdam ilişkisi: Kayseri ili örneği
Education and employment relationship for university graduates: The case of Kayseri
- Tez No: 628161
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER AKÇACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, İstihdam, İşsizlik, Kayseri, Education, Employment, Unemployment, Kayseri
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İşsizlik geçmişten günümüze ülkelerin en büyük problemlerinden biri olmuştur. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyine bakılarak o ülkenin işsizlik durumu hakkında yorum yapabilmek mümkündür. Ülkelerin gelişmişlik düzeyinde bakılması gereken göstergelerden biri de eğitim düzeyidir. Dünyada eğitime önem veren, eğitim sistemi bakımından iyi bir yapıya sahip olan ülkelere bakıldığında, bu ülke ekonomilerinin diğer ülke ekonomileri ile arasındaki farkın gözle görülebilir derecede büyük olduğu görülmektedir. Bu çalışmada eğitim ve istihdam arasındaki ilişki birtakım teoriler kullanılarak açıklanmış ve yıllar itibari ile verilere bakılarak değerlendirilmeler yapılmıştır. Çalışmanın amacı istihdam teorileri çerçevesinde istihdam oranlarının artırılması için eğitimin gerekli olup olmadığını test etmektir. Bu amaç çerçevesinde yapılan çalışma Kayseri ilinde uygulamaya konulmuştur. Uygulamaya konan anket toplam 58 adet sorudan oluşmaktadır. 430 kişiden elde edilen verilerin analizi konusunda uygulanan program, SPSS (Statistikal Package for Social Sciences) 24 paket programı olup çalışma sonucunda; karşılaşılan sorunlar, eğitimin istihdam ile ilişkisi, eğitim sistemine bakış konusunda üniversite mezunu olup kendi bölümü ile alakalı iş bulanlar ve bulamayanlar arasında farklılıkların olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Unemployment one of the biggest problem of countries from past to present. It is possible to make a comment about the country's unemployment situation by taking into consideration the level of development of a country. One of the issues closely related with unemployment and employment essues is education. When exansined the countries, committed to education, which have a good structer in terms of education system in the world, the difference between the economies of this country and the other country's economies is doserved perceptibly extreme.In this study, the relationship between education and employment is examined by using some theories and the evaluations are carried out bu considering the datas by years. The aim of this study truths whether education is neccecary to increase the employment rates as a part of employment theories The study which is done as a part of this aim is transferred into practice in Kayseri. Questainnaire, put into practise, is cansisted of totalty 58 qestions. The programe applied for the analysis of the data obtained from 430 people are SPSS (Statistikal Package of Social Scences) 24 package programmes as a result of study, employment relationship of differences which are about the view of education system are determined.