The Social bases of primary education as perceived by parents, teachers, administrators and inspectors: A needs assesment study
Veli, öğretmen, yönetici ve müfettiş algılarına göre ilköğretimin sosyal temelleri: Bir ihtiyaç tarama çalışması
  1. Tez No: 62818
  2. Yazar: CENNET ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERSUN PAYKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Sosyal Problemler, Bilişsel Özellikler, Duyuşsal Özellikler, İlköğretim Programı. VI, Primary Education, Social Issues, Cognitive Characteristics, Affective Characteristics, Primary Education Curriculum IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
öz VELİ, Ö?RETMEN, YÖNETİCİ VE MÜFETTİŞ ALGILARINA GÖRE İLKÖ?RETİMİN SOSYAL TEMELLERİ: BİR İHTİYAÇ TARAMA ÇALIŞMASI Engin, Cennet Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fersun Paykoç Kasım 1997, 223 Sayfa Bu çalışmanın amacı veli, öğretmen, yönetici ve müfettişlerin ilköğretim programını etkileyebilecek toplumsal faktörler ve problemler, bu problemlerle başa çıkabilecek, ilkokul mezunu olan bir öğrencide geliştirilmesi gereken bilişsel ve duyuşsal özellikler ve bu özelliklerin gelişmesine katkıda bulunacak bir ilköğretim programının özelliklerine ilişkin algılarım araştırmaktır. Bu amaçla Milli Eğitimi Geliştirme Projesi kapsamında Müfredat Laboratuar Okulu olarak Ankara'nın değişik bölgelerinden seçilmiş 13 devlet okulu ve bir özel okuldan 407 veli, 300 öğretmen, 51 yöneticiye anket verilerek bilgi toplanmıştır. Milli Eğitimi Geliştirme Projesi kapsamında düzenlenmiş olan bir toplantıya katılan müfettişlere anket dağıtılmış ve 38 kişi sorulan yanıtlamıştır. On dört okul arasından okulların bulundukları bölgelerin sosyoekonomik statüleri gözönünde bulundurularak 3 okul seçilmiş ve her bir okuldan birer veli, öğretmenve yönetici ile mülakat yapılmıştır. Ankara İli İlköğretim Müdürlüğü'nden tesadüfi olarak seçilmiş olan 3 müfettiş ile mülakat yapılmıştır. Araştırmada hem niteliksel hem de niceliksel bilgi toplanmıştır. Bilgi toplama aracı olan anket ve mülakat sorulan araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Niteliksel bilginin, niceliksel bilgiyi zenginleştirip, derinleştireceği düşünülmüştür. Araştırmada toplanan niceliksel bilgiler açıklayıcı faktör analizi ve çok yönlü varyans analizi teknikleri kullanılarak, niteliksel bilgiler de içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlan, ilköğretimde öncelikli olarak ele alınması gereken toplumsal problemlerin, bansın korunması, çevre kirliliği ve insan haklan ile ilgili problemler olduğunu göstermiştir. İlköğretim okulu mezunu bir öğrencinin öncelikli olarak problem çözme, eleştirel ve yaratıcı düşünme ve Türkçe'yi iyi kullanma gibi bilişsel becerilerin yanında hayatını kazanmak için temel becerilerle donatılmış olması beklenmektedir. Öncelikli olarak geliştirilmesi gereken duyuşsal özellikler de, kendini ifade edebilme, öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirme, gelişmelere açık olma, barışçı olma ve kendini tanıma olarak belirtilmiştir. Sonuçlara göre ilköğretim programı vatandaşlık eğitimine, yaşam boyu öğrenmeye ve öğrenciyi iş ortamına hazırlama gibi amaçlara öncelik vermeli, aynı zamanda laik ve esnek olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SOCIAL BASES OF PRIMARY EDUCATION AS PERCEIVED BY PARENTS, TEACHERS, ADMINISTRATORS AND INSPECTORS: A NEEDS ASSESSMENT STUDY Engin, Cennet Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Fersun Paykoç November 1997, 223 Pages This study aimed to investigate the perceptions of parents, teachers, administrators and inspectors on social issues/challenges that might have an impact upon primary education, cognitive and affective characteristics of primary school graduates in response to those challenges and the desired characteristics of primary education curriculum which would enhance the development of those characteristics. Both quantitative and qualitative data were collected in the study. The quantitative data were collected by a questionnaire which was composed of four subscales. 407 parents, 300 teachers, 51 administrators from 13 public primary schools Selected for the National Education Development Project and from one private school responded to the questionnaire. Inspectors who participated in the Meeting of National Education Development Project were administered the questionnaire and 38 were returned. The qualitative data were collected through interviews with parents, teachers, administrators and inspectors in order to make quantitative data richer and more inin depth. For the interviews three schools out of fourteen were selected by considering the socioeconomic status. One parent, one teacher and one administrator were selected from each school. Three inspectors were selected from the General Directorate of Primary Education in Ankara. The quantitative data were analyzed by using Principal Component and MANOVA, and qualitative data were subjected to content analysis. The results showed that the priority issues/challenges of primary education were the issues related to peace, environment and human rights. The priority cognitive characteristics were intellectual skills such as creative and critical thinking, problem solving, communication, life-long learning and Turkish language skills. Life skills such as being able to solve problems at home and work, and having income-generating skills were also given priority. The priority affective characteristics included being open-minded, flexible, peaceful, expressive, eager to learn and respectful. The results suggested that the primary education should emphasize the citizenship education, life-long learning and should prepare students for a career. The primary education curriculum should be flexible, secular and responsive to the needs of Turkish society.