Türkiye Türkçesi öğrenen Türkmenistan uyruklu C1 seviyesindeki öğrencilerin yazılı anlatımlarındaki aktif kelime servetinin tespiti
Determination of the active word wealth in written expression of students at level c1 of Türkmenistan who learn Turkey Turkish as a foreing language
- Tez No: 628180
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH GÜLERER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Soylulara Türkçe Öğretimi, Yazılı Anlatım, Aktif Kelime Serveti, Türkmenistan, Turkish Teaching To Turkish Nobles, Written Narration, Active Vocabulary, Turkmenistan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada amaç Türkiye Türkçesi öğrenen Türkmenistanlı öğrencilerin yazılı anlatımlarındaki kelime servetinin tespit etmektir. Yöntem olarak doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkmen öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu 3 ayrı C1 kur bitirme sınavında 55 öğrencinin yazmış olduğu yazılı anlatımdaki kelimeler belirlenen ölçütler doğrultusunda Microsoft Word Programına aktarılmıştır. Kelime sıklıklarını belirlemek amacıyla Online Word Counter Programı kullanılmıştır. 3 ayrı kur bitirme sınavının konuları farklı olduğu için ayrı ayrı analiz edilmiştir. Elde edilen veriler cinsiyet, yaş, bölüm değişkenleri açısından analiz edilmiş ve tablo halinde sunulmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen veriler daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin kelime servetlerinin yetersiz olduğu görülmüş ve bu çerçevede öğrenciler için ve bu alanda akademik olarak faaliyette bulunan kişiler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to determine the vocabulary in the written accounts of Turkmenistan students who learn Turkish as a foreign language. Document review is used as a method. For this purpose, the words written by 55 students in 3 separate C1 court-finishing examinations, where Turkmen students are heavily located, were transferred to the Microsoft Word Program in accordance with the specified criteria. The Online Word Counter Program was used to determine the frequency of words. The subjects of 3 separate exchange examinations were analyzed separately because the subjects were different. The data obtained were analyzed in terms of gender, age, department variables and presented as tables. The data obtained as a result of the study was compared with previous studies. As a result, it was found that the students' vocabulary was inadequate and recommendations were made for students and for those who are engaged academically in this field.