Yapım eklerinin öğretiminde eğitsel oyun temelli bir model önerisi: Kerkük Türkmenleri örneklemi
A game based model proposal for derivational affixes education: Kirkuk Turkmen sample
  1. Tez No: 450264
  2. Yazar: MUHAMMED KHUDHUR
  3. Danışmanlar: DR. BAŞAK UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi, Kerkük Türkmenleri, Eğitsel Oyun, Yapım Ekleri, Türkçe Öğretimi, Turkish Language Education and Teaching, Kirkuk Turkmen, Turkish Teaching, A Model of Derivational Affixes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Türkçesi öğrenen Kerkük Türkmenlerine yapım eklerinin eğitsel oyunlar temelli bir model çerçevesinde öğretilmesidir. Bu amaca ulaşabilmek için nitel ve nicel araştırma yöntemlerini birlikte içeren karma yöntem kullanılmıştır. Türkçe sondan eklemeli dil ailesinden olması sebebiyle eklerin önemi aşikârdır. Yapım ekleri kelime türetme rolü bulunan ekler olduğu için, Türkçe öğrenirken kelime hazinesinin gelişmesi ve anlama düzeyinin iyileştirilmesi için üzerinde önemle durulması gereken konuların başında gelmektedir. Kerkük'te bulunan Irak uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenirken karşılaştıkları sorunlar ile sosyodemografik bilgileri, kişisel bilgi formu ile elde edilmiş ve bu sorunların başında gelen yapım ekleri konusunda eğitsel oyunları içeren bir uygulama süreci gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonucunda öğrencilerin yapım eklerini öğrenme konusunda elde ettikleri ilerleme, nitel ve nicel veriler aracılığıyla ortaya konulmuştur. Bu tez; giriş, ek sistemi ve diller, eğitsel oyunlar ve dil öğretimi, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç ve öneriler ile kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Türkmenlere Türkçe öğretiminde yapım eklerinin öğretilmesi konusunda yaşanılan sıkıntılara kısaca değinilmiş; problem durumu, ilgili araştırmalar, araştırmanın amacı ve önemi, varsayımlar, sınırlılıklar ve tanımlara yer verilmiştir.“Ek Sistemi ve Diller”başlığı altında Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri ve eklemeli dil yapısına değinilmiş olup belli başlı yapım ekleri konusunda bilgi verilmiştir.“Eğitsel Oyunlar ve Dil Öğretimi”başlığı altında eğitsel oyun temelli dil öğretimi hakkında bilgiler verilmiştir.“Bulgular ve Yorum”bölümünde yapılan uygulama ve başarı testlerinden elde edilen bulgular nitel ve nicel eksende yorumlanmış;“Sonuç ve Öneriler”bölümünde ise alt problemlerden hareketle sonuç ve önerilere yer verilmiştir.“Ekler”bölümünde ise Ön-Son Test, Sosyodemografik Bilgi Formu, İzin Belgesi ve eğitsel oyun örneklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to offer a model of derivational affixes based on educational plays for teaching Turkish as a foreign language. We used a karma method which includes both qualitative and quantitative research methods in order to reach our goal for this study. The problems that foreign nations students in Kirkuk Turkmen come across while learning Turkish are specified with the help of usage of personal data sheet and an application based on educational play solution has been applied for the major problem of derivational affixes among those problems. The results of the application reveal the success of students in derivational affixes. Since Turkish is in the family of head-final languages, the importance of affixes is obvious. Derivational affixes have the role of derivation for words, so it is important to learn them in order to expand word knowledge and improve understanding of Turkish. This thesis includes introduction, affixes system and languages, educational games and language teaching, method, findings and results, conclusion and proposal and source parts. In the introduction parts the problems that we face while teaching derivational affixes are briefly mentioned. We also include the seriousness level of problem, related solutions, the aim and importance of study, assumptions and definitions. Under the title of Affixes and Languages, we have mentioned the place of Turkish language among the world's languages and its head-final structure with some major derivational affixes samples. In the Educational plays and Language Teaching parts, we provide information for educational plays based language teaching. In the findings and interpretation part we interpret on the results applied application and its success results, and finally in the conclusion part we have mentioned sub problems and their solutions.