17-18-19. dönem Kayseri milletvekilleri ve meclis faaliyetleri
17-18-19. period Kayseri deputies and parliamenterians activities
  1. Tez No: 628203
  2. Yazar: AHMET TURANİ KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ALTUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Kayseri Milletvekilleri, TBMM, Seçim, Kayseri, Kayseri Deputies, TBMM, Election
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Seçimler demokrasilerin en önemli unsurudur. Osmanlı-Türk tarihi dikkate alındığında, seçimlerin uzun bir geçmişi olduğu görülür. Demokrasinin kesintiye uğradığı dönemler olsa da seçimler Türkiye'de demokrasi kültürünün temel göstergelerinden biri olmuştur. Türkiye'de demokrasiye ve dolaylı olarak da seçimlere en büyük darbeyi askeri darbeler vurmuştur. Kimi zaman askeri rejimin gölgesi altında seçimler yapılmıştır. 1980 öncesi yaşanan siyasi kriz ortamı ve ekonomik kriz askeri bir darbeye sebep olmuştur. 12 Eylül 1980 Darbesinden sonra Türkiye gerek siyasi gerekse ekonomik olarak yeni bir döneme geçmeye başlamıştır. 1982 Anayasası ve sonrasında çıkarılan kanunlar ve yapılan seçimler, yeni dönemin habercisi olmuştur. Bu bağlamda 1983-1987-1991 seçimleri askeri vesayetin izlerini silme ve demokratikleşme adına önemli aşamalardır. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile 1980 darbesi sonrası aksayan demokrasinin tekrar canlanma girişimini Kayseri ölçeğinde değerlendireceğiz. 1983-1987- 1991 Genel seçimlerinde Kayseri'den milletvekili seçilen isimlerin meclis faaliyetlerini meclis zabıtlarından faydalanarak değerlendirilmiştir. Yapmış olduğumuz çalışmayla demokratik düzenin en önemli unsuru olan seçimler ve seçimlerde halk tarafından seçilen milletvekillerinin yaptıkları çalışmaların gerek temsil ettikleri bölge gerekse de ülke açısından ne kadar değerli olduklarını ortaya koyulmaya çalışılacaktır. 1983–1995 yılları arasında TBMM'de görev yapan Kayseri milletvekillerinin hayatları ve meclis faaliyetlerini ortaya koymaya çalıştım. Söz konusu dönem milletvekillerinin giriştikleri faaliyetlerin, genelde Türkiye özelde Kayseri için önem arz ettiğine inanmaktayım. Bu bağlamda yaptığım çalışma ile amacım öncelikle Kayseri yerel tarihine katkıda bulunmaya çalışmaktır. Bununla birlikte araştırmacıların faydalanması adına yerel bir örnek oluşturulması da hedeflerim arasındadır.
Özet (Çeviri)
Elections are the most important factors in a democracy. When analyzed from the perspective of Otoman-Turkish history, it can be said that, the elections have a long history. Despite the fact that, the elections sometimes got interrupted, elections have been one of the main parameters of democracy culture in Turkey. In Turkey, democracy and elections have been mostly threatened by the military coups. Under the shadow of military regimes, some elections were held. Before 1980, the political and economic crisis paved the way for a military coup. After 12 September 1980 Coup transition to a new era in both economic and political terms has begun in Turkey. The 1982 Constitution and subsequent laws along with elections were the harbinger of the new era. In this context, the 1983 – 1987-1991 elections are important stages in terms of erasing the traces of military tutelage and paving the way for democratization. In this study, the parliamentary work of the names elected from the deputies of Kayseri in both general elections will be examined. This study aims to contribute to both the political history of the country and that of Kayseri. Kayseri MPs who served from 1983-1995 of the TBMM, I tried to bring life and political activities. The activities they undertook the MPs said period, usually I believe that had special importance for Kayseri in Turkey. In this context, my aim is to firstly contribute to the local history of Kayseri. It is also my goal to create a local example for the benefit of researchers.