Journalists in Greece and Turkey: A study on the Greek and Turkish journalists perception of the communication process
Türkiye'de ve Yunanistan'da gazeteciler: Türk Yunan gazetecilerin iletişim sürecini algılayışları üzerine bir çalışma
- Tez No: 62825
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT A. KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gazeteci, gazetecilik, iletişim süreci, Türkiye, Yunanistan. vı, Journalist, Journalism, communication process, Turkey, Greece. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 475
Özet
öz TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'DA GAZETECİLER Türk ve Yunan Gazetecilerin İletişim Sürecini Algılayışları Üzerine Bir Çalışma TILIÇ, L. Doğan Doktora Tezi, Sosyoloji Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Raşit Kaya Ağustos 1997, 460 sayfa Bu çalışmanın amacı iletişim sürecinin temel aktörü olan gazetecileri merkez alarak onların mesleki eğilimlerini ortaya koymak, işlevlerini ve bir bütün olarak iletişim sürecini nasıl algıladıklarını saptamak. Sağlıklı bir saptama için İM ülkeden, Türkiye ve Yunanistan'dan gazetecilerden sağlanan verilerle, iki ülke gazeteciliği karşılaştırıldı. 21 Yunanlı ve 21 Türk gazeteciyle derinlemesine mülakat yöntemiyle toplanan veriler, başka gazetecilerle yapılan sistemsiz görüşmelerden, literatür ve basın taranmasından elde edilen bilgilerle pekiştirildi. Türkiye ve Yunanistan'ı ele alışıyla bir karşılaştırmalı analiz niteliğinde olan çalışma, bu iki ülkenin gazetecilik pratiğinin ortaya koyduğu tabloyu birleştirerek temel iletişim teorileriyle karşılaştırmayı da hedeflemekteydi. Bu açıdan, çalışma,gazetecilerin algıladıkları iletişim süreci ile iletişim teorilerinin tanımladığı süreci karşılaştırma ve temel teorileri sınama çabasıydı da. Bu sınama sonucu, gazetecilerin algıladığı, tanımladığı ve gerçeklik olduğu kabul edilen tablonun liberal çoğulcu yaklaşımın temel argümanlarını doğrulamadığı görüldü. Gazetecilerin anlattıklarından, iletişim sürecinin ancak ülkelerin toplumsal yapışım tanımlayan medya atmosferi, sahiplik yapısı, medya kurumları, gazeteci ve (okuyucu, izleyici, dinleyici) kitlenin karşılıklı ilişkileri ve bütünlüğü içinde anlaşılabileceği sonucuna varıldı. Bu 5 düzey arasında yukardan aşağı bir belirleme ilişkisi olduğu, aşağıdan yukarı etkinin medya atmosferinin demokratikleşmesi ile birlikte artmasına rağmen sınırlı olduğu savlandı. Bu beşli yapı iletişim sürecinin anlaşılması ve medya araştırmaları için bir model olarak önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JOURNALISTS IN GREECE AND TURKEY: A Study on the Greek and Turkish Journalists' Perception of the Communication Process TILIÇ, L. Doğan Ph.D. in Sociology Supervisor: Prof. Dr. A. Raşit Kaya August 1997, 460 pages The aim of this study is to determine occupational orientations of journalists, the main actors of the communications process, as well as their perception of their own function and the communications process in general. For the sake of the study, the practice of journalism in the two countries was compared on the basis of interviews with the journalists from Turkey and Greece. The data provided by the in-depth interviews with 21 Greek and 21 Turkish journalists was supported by the information collected from unsystematic interviews with many other journalists and from a review of the literature and the press. inThe study, which is a comparative analysis of Greek and Turkish journalism, also aimed the test the basic media theories against the findings. This test was based on the presumption that the arguments of the liberal pluralist stream of media theories do not overlap with reality. Since the perception of journalists, main actors of the communication process, was accepted to be the real situation, it was seen that liberal pluralist approach was far from it. The statements of the Greek and Turkish journalists made it clear that the communications process could only be understood within the interaction and interrelation of the media atmosphere, ownership structure, media institutions, journalist and the receiver. It was concluded that there is a relationship of determination from above among these 5 levels and although the influence of the lower levels increases in parallel with the democratization of the media atmosphere the influence from below has always been very weak. This 5 level structure is proposed as a model to study and understand the communications process.