Kilis'te yetiştirilen kilis yağlık zeytin çeşidinin fenolojik ve pomolojik özellikleri ile zeytinyağının yağ asitleri kompozisyonu
Phenological and pomological properties and fatty acids composition of the olive oil of kilis yağlik olive cultivar cultivated in kilis province
- Tez No: 628250
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ŞEKEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, Kilis Yağlık, Zeytinyağı, Kalite, Paullinik Asit, Olive, Kilis Yağlık, Olive oil, Quality, Paullinic Acid
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kilis Yağlık, Kilis ili başta olmak üzere, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin çevrelerinde yaygın olarak yetiştirilen, kendine verimsiz ve şiddetli periyodisite gösteren önemli bir zeytin çeşididir. Kilis Yağlık zeytini içerdiği yağ oranı ve kalitesi bakımından ülkemizdeki ve dünyadaki diğer tüm zeytin çeşitlerine üstünlük göstermesi, kuraklığa, sırıkla hasat zararına, hastalık ve zararlılara daha dayanıklı olması, bölge şartlarına ve topoğrafik yapısına uygunluğu ile binlerce yıldır yörede geleneksel yöntemlerle, herhangi bir entansif tarımsal işlem uygulanmadan, yetiştirilmektedir. Yapılan bu tez çalışmasında, Kilis'te yetiştirilen Kilis Yağlık zeytin çeşidinin farklı Lokasyon ve hasat zamanlarına göre fenolojik, pomolojik özellikleri ile zeytinyağı verim ve kalite özelliklerindeki değişimler araştırılmıştır. Deveciler, Demirışık ve Leylit olmak üzere Kilis il merkezi ile Elbeyli, Musabeyli ve Polateli ilçelerinde altı farklı lokasyondaki bahçelerden iki yıl süreyle, 15 Eylül tarihinden başlanmak üzere, on beş gün arayla 15 Aralık tarihine kadar, farklı zamanlarda hasat işlemleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, Kilis Yağlık zeytin çeşidinde tane özelliklerinin olgunlaşma süreci boyunca farklılaştığı, meyve ağırlığının 1.62 - 4.35 g arasında değiştiği tespit edilmiştir. Lokasyon ve hasat zamanına göre yağ oranının değişiklik gösterdiği, hasat zamanına göre 15 Eylül'de %7.77 olarak tespit edilen yağ oranının, 15 Aralık hasat döneminde %31.67'e kadar ulaştığı tespit edilmiştir. Lokasyon farklılığına göre en yüksek yağ oranı %22.62 ile Deveciler lokasyonunda, en düşük oran ise %17.09 ile Elbeyli lokasyonunda belirlenmiştir. İl merkezindeki bahçelerde, genel olarak, ilçelere göre daha fazla yağ oranına ulaşılmıştır. Serbest yağ asitliği değeri 15 Eylül'de %0.38 iken, 15 Aralık'ta %1.37'ye kadar yükselmiştir. Kilis Yağlık zeytinyağındaki yağ asitlerinin Türk Gıda Kodeksi'nin belirlediği sınırlar içerisinde olduğu, erken hasat döneminde tanedeki yağ oranının düşük olmasına rağmen, yağın doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, ayrıca daha önceki çalışmalardan farklı olarak, zeytinyağında nadir olarak bulunan Omega-7 yağ asitlerinden, Eikosenoik asit (cis-13) olarak ta bilinen, Paullinik asit Kilis Yağlık zeytinyağında ilk kez tespit edilmiştir. Paullinik asidin Erken Hasat – Soğuk Sıkım Kilis Yağlık zeytinyağında ayırt edici bir özellik olabileceği kanaati oluşmuş ve literatüre yeni bir veri kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kilis Yağlık is an important olive variety that is widely grown in the provinces of Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa and Mardin, and shows self-incompatibility and severe periodicity. This olive cultivar, with its superiority to all other olive varieties in our country and on the worldwide in terms of its olive oil ratio, strong drought resistance, durability to pole harvest damage, resistance to pests and diseases, and suitability for regional conditions and topographic structure, has been cultivated with traditional methods and without any intensive agricultural treatment for thousands of years in the region. In this study, the phenological and pomological properties, and variation in the olive oil yield and quality of Kilis Yağlık olive cultivar grown in Kilis province were investigated according to different locations and harvest times. This study was conducted at six different olive orchards located in Kilis city center (Deveciler, Demirışık and Leylit) and its three towns (Elbeyli, Musabeyli and Polateli) during 2018 and 2019). Harvests were carried out starting from September 15, until December 15 with fifteen day intervals. In conclusion, it was determined that the fruit characteristics of Kilis Yağlık olive cultivar changed during the ripening period and fruit weights varied between 1.62 - 4.35 g. It has been determined that the oil rates changed by the location and harvest times, and the oil rates were 7.77% on September 15, and reached 31.67% in December 15. According to the location difference, the highest oil rate (22.62%) was determined at Deveciler location and the lowest value (17.09%) was at Elbeyli location. Orchards in the Kilis city center generally gave higher oil contents than the towns. While the free fatty acid values were 0.38% on September 15, it increased to 1.37% on December 15. Fatty acids in the Kilis Yağlık olive oil were within the limits which determined by the Turkish Food Codex, and the oil rate was low during the early harvest period, but was richer in unsaturated fatty acids. In this study, unlike previous studies, Paullinic acid, one of the Omega-7 fatty acids rarely found in the olive oil, also known as Eicosenoic acid (cis-13), was detected for the first time in Kilis Yağlık olive oil. It has been established that Paullinic acid may be a distinguishing feature in Early Harvest - Cold Press Kilis Yağlık olive oil and a novel data has been added into scientific litearture.