Turco-Albanian relations (1923-1997)
Türkiye-Arnavutluk ilişkileri (1923-1997)
- Tez No: 62827
- Danışmanlar: PROF. DR. A. METE TUNCOKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Arnavutluk Sorunu, Balkanlar, Türk Dış Politikası. iv, Albania. Albanian Question, Balkans, Turkish Foreign Policy. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz TÜRKÎYE-ARNAVUTLUK İLİŞKİLERİ (1923-1997) Altunya, Eylem Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Mete Tuncoku Ağustos 1997, 86 sayfa Bu tezde, 1 923-1997 yılları arasında, Türkiye Arnavutluk ilişkileri tarihi olayların ışığında incelenmiştir. Tezin amacı iki ülke ilikilerinin; iç politika(özellikle Arnavutluk çerçevesinde), bölgesel gelişmeler (Balkanlar çerçevesinde) ve uluslararası gelişmeler (Soğuk Savaş Dönemi 'nin sona ermesi) ve bu üç alanın birbirleriyle olan bağlantısından kaynaklanarak geliştiğini göstermektir. Bu bağlantının kanıtlanmasında Arnavutluktaki rejim değişikliği (komünizmden çokpartili sisteme) ve Yugoslav krizi, Soğuk Savaş Dönemi'nin sona ermesi iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde belirleyici faktörler olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURCO-ALBANIAN RELATIONS (1923-1997) Altunya, Eylem M.S., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. A. Mete Tuncoku August 1997, 86 pages The focus of this study is the examination of Turco- Albanian relations in the light of historical factors, from 1923 to 1997. The aim is to show that two states' relations have improved in time depending on the developments in domestic politics (particularly of Albania), regional developments (the Balkan region) and international developments (end of the Cold War Period), emanating from the interrelatedness of these three realms. In proving this interrelatedness, the Albanian domestic regime change (from communism to multiparty system) and the Yugoslav crisis in the Balkans, together with the dissolution of Cold War have been considered as the main determinant factors of the improvement in two states' bilateral relations.