An Analysis of the statute of the international tribunal for the prosecution of persons responsible for serious violations of international humanitarian law committed in the territory of the former Yugoslavia since 1991
Yugoslavya'daki savaş suçlarını yargılayan uluslararası mahkemenin statüsünün incelenmesi
  1. Tez No: 62826
  2. Yazar: DERUN ÜLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP, PROF. DR. YÜKSEL İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi, Yargı Yetkisi, İnsancıl Hukuk, Savaş Suçları, İnsanlık Suçları, Soykırımı. IV, The International Tribunal for the Former Yugoslavia, Jurisdiction, International Humanitarian Law, War Crimes, Crimes Against Humanity, Genocide. III
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZ YUGOSLAVYA'DAKI SAVAŞ SUÇLARINI YARGILAYAN ULUSLARARASI MAHKEMENİN STATÜSÜNÜN İNCELENMESİ ÜLGEN, Derun Yüksek Lisans, Uluslararası ilişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Atila Eralp Temmuz 1997, 121 sayfa Bu çalışmanın gayesi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşturulan Nuremberg ve Tokyo Mahkemeleri' nden bu yana kurulan ilk uluslararası yargı organı olan ve eski Yugoslavya' daki savaş suçlularını yargılamak amacıyla tesis edilen "Uluslararası Yugoslavya Savaş Suçlan Mahkemesi'nin Statüsünü incelemektir. Çalışmada ilk olarak Nuremberg ve Tokyo Mahkemeleri'nin oluşturduğu emsaller üzerinde durulmuş, daha sonra ise, kurulmasında hukuki dayanağı oluşturan Güvenlik Konseyi kararları dahil olmak üzere, Mahkeme'nin aşama aşama oluşumu ele alınmıştır. Bir sonraki bölümde tartışılan konular arasında öze yönelik hususları da kapsamak üzere, kişi, ülke ve zaman açısından yargı yetkisi ve bunlara uygulanan kanunlar yer almaktadır. Bunun devamında Uluslararası Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nin teşkilatı, yargılama-öncesi, yargılama ve yargı lama-sonrası uygulamaları tahlil edilmektedir. Son olarak, Mahkemenin vermiş olduğu savaş suçlarıyla ilgili kararların genel bir değerlendirmesinin yapılmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THE STATUTE OF THE INTERNATIONAL TRIBUNAL FOR THE PROSECUTION OF PERSONS RESPONSIBLE FOR SERIOUS VIOLATIONS OF FNTERNATIONAL HUMANITARIAN LAW COMMITTED IN THE TERRITORY OF THE FORMER YUGOSLAVIA SINCE 1991 ÜLGEN, Derun M.S., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp July 1997, 131 pages The purpose of this thesis is to analyze the Statute of the International Tribunal for the former Yugoslavia, which is the first international body for the prosecution of war criminals since Nuremberg and Tokyo trials held in the aftermath of the Second World War. The study, first, deals with the Nuremberg and Tokyo precedents. Then, it discusses the progressive establishment of the International Tribunal by the Security Council, including the legal basis for its establishment. The following step is an analysis of the scope of its subject matter, personal, territorial, temporal and concurrent jurisdictions with respect to the law applicable by it, which is completed by a study of the organization and pre-trial, trial and post-trial proceedings of the International Tribunal. Finally, the study provides an overview of the War Crimes Indictments by the International Tribunal.