The relationship among test anxiety, self-esteem and academic achievement in eleventh grade students
Lise son sınıf öğrencilerinde sınav kaygısı, benlik saygısı ve akademik başarı ilişkisi
- Tez No: 62832
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Test Anxiety, Self-Esteem, Academic Achievement, Gender IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı lise son sınıf öğrencilerinde sınav kaygısı, benlik saygısı ve akademik başarı ilişkisini incelemek ve bu ilişkinin cinsiyete göre bir değişiklik gösterip göstermediğini araştırmaktır. Çalışmanın deneklerini seçkisiz örneklem yöntemiyle MAT- FEN Dersanesi'nin Matematik-Fen bölümünden seçilen 294 öğrenci (113 kız, 181 erkek) oluşturmaktadır. Deneklere, sınıf ortamında, Sınav Kaygısı Envanteri (Test Anxiety Inventory - TAI) ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Rosenberg Self-Esteem Scale - RSS) uygulanmıştır.Akademik başarı, benlik saygısı ve cinsiyetin sınav kaygısı üzerindeki etkisi deneklerin Sınav Kaygısı Envanteri'nin kuruntu, duyuşsallık ve toplanı puanlarına uygulanan üç ayrı 2(yüksek-düşük benlik saygısı) x 2(başarılı-başarısız) x 2(kız-erkek) faktörlü, seçkisiz deney desenine uygun varyans analizi ile incelenmiştir. Deneklerin Sınav Kaygısı Envanterinin kuruntu alt ölçeği, duyuşsallık alt ölçeği ve toplam puanlarına uygulanan üç ayrı varyans analizi sonuçlan her üç analizde de benlik saygısı temel etkisinin istatiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bulgular cinsiyet temel etkisinin de anlamlı olduğunu ortaya koymuştur. Beklenenin tersine, akademik başarı temel etkisi anlamlı bulunmamıştır. Benlik saygısı ve cinsiyet temel etkilerinin yanısıra, akademik başarı x cinsiyet ortak etkisi de her üç analizde anlamlıdır. Bu sonuçlara göre, düşük benlik saygısına sahip öğrenciler, yüksek benlik saygısına sahip olan öğrencilere oranla daha yüksek sınav kaygısına sahiptirler. Ayrıca, sonuçlar kızların erkeklere oranla daha fazla sınav kaygısına sahip olduklarım ortaya çıkarmıştır. Bulgular ayrıca yüksek başarılı VIkızların yüksek başarılı erkeklere oranla daha fazla sınav kaygısına sahip olduklarını göstermiştir. Anahtar Sözcükler : Sınav Kaygısı, Benlik Saygısı, Akademik Başarı, Cinsiyet vn
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the relationships among test anxiety, self-esteem, and academic achievement in eleventh grade students and whether these relationships change as a function of gender. Subjects were 294 (113 females, 181 males) students randomly selected from mathematics-science branch in MAT-FEN Private Course. All subjects were administered with the Test Anxiety Inventory (TAI) and the Rosenberg Self-Esteem Scale (RSS) in the classroom setting. mThe effects of academic achievement, self-esteem, and gender on test anxiety were calculated by three seperate 2(high - low self-esteem) x 2(achiever - non-achiever) x 2(female - male) factorial analyses of variance applied to the worry, emotionality and total TAI scores of the subjects. The result of the three separate ANOVAs employed to the subjects' worry subscale, emotionality subscale, and total scores of the Test Anxiety Inventory indicated a significant main effect of self-esteem. The result also yielded a significant main effect of gender in all three analyses. The main effect of achievement was not significant. In addition to the significant main effects of self-esteem and gender, achievement x gender interaction effect was also significant. These results of ANOVAs indicated that the students with low self-esteem were more test-anxious than were the students with high self- esteem and girls were more test-anxious than were the boys. The results also revealed that high achieving girls were more test-anxious than were the high achieving boys.