The Political economy of water and self sufficiency in Syria and its implications on Turkish-Syrian relations
Suriye'de suyun siyasi, iktisadi, kendi kendine yeterlilik ve bunun Türk-Suriye ilişkilerine etkisi
- Tez No: 62833
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk- Suriye İlişkileri, Su Sorunu, Kendi Kendine Yeterlilik, Suriye'de Ekonomik Liberalleşme, Suriye'de Sosyal Sınıflar iv, Turkish-Syrian Relations, Water Issue, Self-Sufficiency, Economic Liberalization in Syria, Social Classes in Syria. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz SURİYE'DE SUYUN SİYASİ İKTİSADI VE KENDİ KENDİNE YETERLİLİK VE BUNUN TÜRK- SURİYE İLİŞKİLERİNE ETKİSİ Tür, özlem Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Meliha Altunışık Eylül 1997, 96 sayfa Bu tezin amacı, Suriye'de suyun siyasi iktisadı ve kendi kendine yeterlilik kavramını ve bunun Türk-Suriye ilişkilerine etkisini incelemektir. 1980 yılının ortalarında Suriye'deki ekonomik koşullar ve ekonomik liberalleşme hareketi tarımsal üretimin arttırılmasını vurgulamaktaydı. Yiyecekte kendi kendine yeterli olma prensibiyle beraber Fırat'tan sağlanacak daha fazla suya ve sulama yöntemine olan talep artmıştı. Ekonomik liberalleşme politikalarıyla beraber, tarıma yatırım yapan, devlet yöneticileriyle yakın ilişkiler kuran ve devletten daha fazla su ve sulama talep eden yeni bir sınıf oluşmaktaydı. Bu tezde bütün bu faktörler detaylı olarak incelenmiş ve bu faktörlerin birleşiminin iki ülke arasındaki su sorununu etkilediği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE POLITICAL ECONOMY OF WATER AND SELF-SUFFICIENCY IN SYRIA AND ITS IMPLICATIONS ON TURKISH- SYRIAN RELATIONS Tür, Özlem M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Meliha Altunışık September 1997, 96 pages This thesis aims to study the political economy of water and the concept of self-sufficiency in Syria and how it affects the Turkish- Syrian relations. The economic conditions and the economic liberalization policies in Syria, in mid-1980s, emphasized increasing agricultural production in the country. Coupling with the principle of self-sufficiency in food, the demand for more irrigation facilities and water from Euphrates increased in the country. With the economic liberalization policies, a new class is formed in Syria, that generally invest in agriculture, build up close relationship with the rulers of the country and demand more water and irrigation, from the state. In this thesis, all of these factors are studied in detail and it is argued that the combination of these factors contribute to the water problem between the two countries.