Göç ve gündelik yaşam: Suriyelilerin gündelik hayat pratikleri üzerine bir analiz
İmmigration and everyday life: An analysis on the daily life practices of Syrians
  1. Tez No: 628397
  2. Yazar: FİDAN ADAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Gündelik Hayat Sosyolojisi, Strateji ve Taktik, Immigration, Sociology of Everyday Life, Strateg and Tactics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Göç kavramı, tüm tarihsel süreçler boyunca karşılaşılan ve toplumsal değişmenin katalizörü olan bir olgudur. Genel çerçevesini göç olgusunun oluşturduğu bu çalışmada, değişen toplumsal yapılar ve olgular ele alınarak toplumun yeni iç dinamikleri analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Michel De Certeau'nun gündelik hayatın keşfine dair sarf ettiği çabanın bir ürünü olan kuramı teorik çerçeve olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada günümüzde dünyanın en büyük mülteci grubu haline gelen ve Türkiye'deki sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyelilerin gündelik hayat pratikleri, De Certeau'nun“strateji”ve“taktik”kavramları kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın temel iddiası ise, toplumsal değişim ve dönüşümlerin 'ortak kahramanı' ve biricik öznesinin gündelik hayattaki sıradan bireyler olduğu ve sıradan bireyin toplumu dönüştürürken“toplumla”birlikte dönüştüğüdür.
Özet (Çeviri)
The concept of migration is a social fact that has been faced with throughout all historical processes and is the catalyst of social upheaval. In this study, of whose general framework is the concept of migration, the newly emerging internal dynamics of society have been tried to analyze by addressing the changing social structures and social facts. To this end, Michel De Certeau's theory, which represents his efforts in the exploration of everyday life are stated as the theoretical framework. In this study, the daily life activities of Syrian refugees whose approximate number is four million people in Turkey – becoming the largest group of refugees of the moment in the world – have been analyzed through De Certeau's terms of“strategy”and“tactics”. The main claim of this study is that“the common hero”, the sole subject of the social upheaval and transformation is the ordinary people of daily life and the fact that these ordinary people gradually change the society at the same time they gradually change“within the society”.