The Transformation process of Yenimahalle initial settlement during the 1986-1996 period
1986-1996 döneminde Yenimahalle ilk yerleşim alanının dönüşüm süreci
  1. Tez No: 62845
  2. Yazar: BAŞAK AYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: dönüşüm süreci, spekülatif konut üretimi, aktörler, yerellik, yerel yönetim vı, transformation process, speculative housebuilding, social agents, locality, local governments IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
öz 1986-1996 DÖNEMİNDE YENİMAHALLE İLK YERLEŞİM ALANI'NIN DÖNÜŞÜM SÜRECİ Aysal, Başak Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Oğuz IŞIK Ocak 1997, 226 sayfa Bu çalışmada Yenimahalle İlk Yerleşim Mani'nin dönüşüm süreci 1986-1996 döneminde incelenmiştir. Müteahhitler ('Yap-Satçı') Yenimahalle İlk Yerleşim Alanı'nda apartman inşaatına 1980'lerin ortalarında başlamışlardır. Önceki üç katlı evlerin yerine dört katlı evler inşaa edilmiştir. Esentepe ve Tepealtı mahallelerinde (alt mahalle) bir kat artırımını öngören 1993 plan kararından sonra, alandaki dönüşüm süreci hız kazanmıştır. Bu plan kararının en somut sonucu 1993'ten sonra alandaki hızlı nüfus artışı ile kentsel teknik ve sosyal altyapıda gözlenen yetersizliktir. Işınlar ve Yeniçağ mahallelerindeki (alt mahalle) dönüşebilir alanlar da tamamlandığında nüfus daha da artacaktır. Çünkü, 1996 plan karan ile alanda izin verilen en fazla yapı yüksekliği üç katdan dört kata çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı Yenimahalle ilk yerleşim alanınıdaki dönüşüm sürecinin nedenlerini geniş bir yelpazede incelemektir. Diğer bir deyişle, bu dönüşümüTürk toplumunun; Türkiye'de konut sektörünün 1980'den bu yana yaşadığı dönüşümler içinde anlamaktır. Bu dönüşümün yerel (Yenimahalle'ye özgü) nedenleri olduğu kadar, konut sektörünün 1980'lerden bu yana yaşadığı dönüşümlerle ilgili nedenleri de vardır. Amaç yere özgü etmenler ile 'genel' etmenler arasındaki karşılıklı etkileşimi incelemektir. Buradan hareketle, Yenimahalle İlk Yerleşim alanındaki dönüşüm süreci spekülatif konut üretimine hakim olan sosyal ilişkiler düzeni ile ilintili olarak incelenmiştir. Arsa sahibi ve müteahhit faaliyetlerinin alanda örgütlenmesi ve dağılımı incelenmiştir. Diğer bir amaç yerel otoritelerin yerel aktörlerin yere özgü taleplerini karşılamada gösterdikleri tutumdur. Bu çalışmada araştırma yöntemi Türk konut sunumundaki genel süreçleri belirli bir 'sosyo-mekan' kapsamında ele almak üzere tasarlanmıştır. Bu kapsamda, örnek olayda (Yenimahalle İlk Yerleşim Alanı) meydana gelen süreçlerin tanınması Türkiye ve Ankara'daki konut gelişimlerinin tanınmasıyla ilişkilidir. Bir çok aktörün dönüşüm üzerindeki olası ektileri sorgulanırken ampirik verilerin değerlendirilmesi ve düzenlenmesinde yerellik yaklaşımının iddialarından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSFORMATION PROCESS OF YENİMAHALLE INITIAL SETTLEMENT DURING THE 1986-1996 PERIOD Aysal, Başak M.S., Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor Assoc. Prof. Dr. Oğuz IŞIK January 1997, 226 pages In this study, the transformation process of Yenimahalle Initial Settlement is analyzed during the 1986-96 period. In the mid-1980s, building contractors ('yap-satçı') began to undertake construction of apartment houses in Yenimahalle Initial Settlement. They replaced the former three-floor houses with foor-floor ones. The transformation process gained a momentum especially after the 1993 plan decision increasing the maximum building height in Esentepe and Tepealti sub-quarters. The most concrete consequence of this plan decision is the rapid population growth in the area after 1993, and insufficiencies observed in existing urban technical and social infrastructure. The population will increase more when the developable sites in Işınlar and Yeniçağ sub-quarters will largely be completed. This is because the maximum building height increased from three to four floors in Işınlar and Yeniçağ sub-quarters by 1996 plan decision. IllThe aim of this study is to understand the wider conditions of the transformation process in Yenimahalle Initial Settlement. It is an attempt to question the transformation process of the area with the transformation that took place in Turkish society and housing sector since the 1980s. There is not only a locally specific set of reasons conditioned the process but also the changing circumstances in the housing sector in the 1980s were instrumental in the transformation process. The objective is to find out the interaction between general and local phenomenons. Taking this as starting point the transformation process that took place in Yenimahalle Initial Settlement is analyzed in combination with the dominant social relations in speculative housebuilding. It is aimed to evaluate the distribution and organization of landowners' and building contractors' activities on space. Another objective is to understand how the local authorities respond to particular needs of social agents in particular localities. The method of investigation is designed to articulate general social processes in housing provision in Turkey in a specific socio-spatial context. In this context, an understanding of dynamic process in the case area is dependent on understanding of general housing developments in Turkey and Ankara. When questioning the potential influence of a set of agencies on the transformation process the argument of locality perspective is mainly used as a means of ordering and evaluating particular sets of empirical material.