Sürekli bütçe açıklarından enflasyona: Türkiye üzerine uygulamalı bir çalışma
From contiunes budget defifits to inflation: An empirical study on Turkey
- Tez No: 208242
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Büyüme, Bütçe Açıkları, Enflasyon, Baskın Otorite, Nahos Parasalcı Aritmetik, Fiyatın Mali Teorisi, Monetary Growth, Budget Deficits, Inflation, Dominant Authority, Unpleasant Monetarist Arithmetic, Fiscal Theory of Price Level
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalısma, Türkiye'de 1987:1-2004:4 dönemi enflasyon sürecinin, Sargent- Wallace (1981) ?Nahos Parasalcı Aritmetik? çalısması ve Fiyatın Mali Teorisi (FTPL) yaklasımları doğrultusunda yeniden değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Belli kosullar altında, parasalcı aritmetiğin yanıltıcı olduğu belirtilen Sargent- Wallace (1981) yaklasımında, para arzının bütçe kısıtını sağlama amacı doğrultusunda içsel olarak belirlendiği öne sürülmektedir. FTPL yaklasımı ise, kamu açıklarının enflasyonist etkisinin para otoritesinin politikasını değistirmeye zorlanmasından değil, borç krizlerinden doğduğunu ifade etmektedir. Bu doğrultuda, para arzı, bütçe açıkları ve enflasyon arasındaki dinamik iliskiyi analiz etmek amacıyla VAR modellerinden faydalanılmıs ve enflasyonist sürecte para arzı yanı sıra bütçe açıklarının da etkili olduğu görülmüstür. Ekonomide baskın otoritenin tespit edilebilmesi amacıyla yapılan etki-tepki analizleri ise, baskın bir mali politikanın varlığına isaret etmektedir. Ekonomide rejim değisiklikleri yanı sıra para ve maliye politikaları arasındaki etkilesimin analizini sağlayan MS-VAR modeli sonucunda,özellikle kriz yıllarında her iki politikanın da genisletici uygulamalar içinde olduğu sonucuna ulasılmıstır. Çalısmanın genel sonucu, Türkiye'de ele alınan dönemde enflasyonun hem mali hem de parasal kaynaklı bir olgu olarak değerlendirilebileceği, dolayısıyla da enflasyonu önlemeye yönelik politikaların sekillendirilmesinde, para ile maliye politikalarının bir arada ele alınması gerekliliğidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the inflationary process of Turkish economy has been reinvestigated by using a quarterly data set spanning from 1987:Q1 to 2004:Q4. The approaches of ?Unpleasant Monetarist Arithmetic? due to Sargent-Wallace(1981) and the Fiscal Theory of Price Level (FTPL) due to Woodford (1995) have been utilized in the study. The approach of the Sargent-Wallace?s theory claims that, under certain conditions, monetary arithmetic is misleading and the money supply is endogenously determined to sustain the budget constraint. However, according to the FTPL, the inflationary effects of the government budget deficits are caused by debt crises since the monetary authority does not have to act to balance the budget deficit. To investigate the dynamic relationship among the money supply, budget deficit and inflation empirically, VAR models have been employed. Estimation results show that money supply and budget deficit statistically signicant effect on inflation in Turkey. Impulse response analysis suggests that a fiscal dominant policy exist in Turkey. An MS-VAR model, which allows analyzing interactions between monetary and fiscal policies in addition to changes in economic regimes, show that both policies are expansionary particularly in crises periods. Empirical analysis performed in the study leads to result that inflation in Turkey has both monetary and fiscal origins. From this result, it can be inferred that a policy design to combat with inflation, monetary and fiscal dimensions should be handled all together.