Üniversite öğrencilerinde kadercilik eğilimi ile kişilerarası yeterliğin incelenmesi
Examining fatalism of tendency and interpersonal competence of university students
- Tez No: 628566
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL DÜŞÜNCELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadercilik, Kadercilik eğilimi, Kişiler arası ilişki, Kişiler arası yeterlik, Fatalism, Fatalism tendency, Interpersonal relationship, Interpersonal competence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin kadercilik eğilimi ile kişiler arası yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 653 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Kadercilik Eğilimi Ölçeği ve Kişiler Arası Yeterlik Ölçeği Yetişkin Formu kullanılmıştır. Araştırma modeli olarak ilişkisel tarama yöntemi seçilmiştir. Veriler sosyal bilimler için uygun olan veri analiz programı ve istatiksel tekniklerle analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını saptamak için Shapiro-Wilks ve Kolmogorov-Smirnov normallik testleri kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren veriler için Tek Yönlü ANOVA testi, normal dağılmadığı belirlenen veriler için parametrik olmayan Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi, Spearman Sıra Farkları Korelasyonu (R) Testleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, üniversite öğrencilerinin kadercilik eğilimleri ölçeğinin kişisel kontrol alt boyutu ile kişiler arası yeterlik ölçeğinin gücünü ortaya koyma ve duygusal destek sağlama alt boyutları ve kişiler arası yeterlik ölçeği toplam puanları arasında negatif yönlü orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kadercilik eğilimi ve alt boyutları ile cinsiyet, sınıf düzeyi, öğrenim görülen bölüm ve tercih edilen müzik türü arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Kadercilik eğilimi ve alt boyutları ile yetişilen aile türü arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Elde edilen bulgular alan yazını çerçevesinde tartışılmıştır. Araştırma sonuçları ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between university students' fatalism tendency and interpersonal competencies. Study group consisted of 653 students from Sakarya University Education Faculty. In the study, Personal Information Form, Fatalism Tendency Scale and Interpersonal Competence Scale Adult Form were used. This study was conducted using relational scanning method. The data were analyzed with data analysis program and statistical techniques suitable for social sciences. Kolmogorov-Smirnov and Shapiro Wilk normality tests were applied in order to determine whether the data obtained correspond to the normal distribution. One-Way ANOVA test was used for normally distributed data, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test, Spearman Sequence Difference Correlation (R) Tests were used for non-normally distributed data. As a result of the analyzes, it was found that there was a negative and medium level statistically significant relationship between the personal control sub-dimension of the fatalism tendency scale and the total scores of the interpersonal competence scale. It was found that there was a negative and medium level statistically significant relationship between the personal control sub-dimension of the fatalism tendency scale and demonstrating the power sub-dimension and providing emotional support sub-dimension of the interpersonal competence scale. Significant relationships were found between the fatalism tendency and sub-dimensions of fatalism tendency and gender, grade level, education department and preferred music genre. No significant relationship was found between the fatalism tendency and the type of family raised. The findings were discussed within the framework of the literature. Suggestions for the results of the research and future research were presented.