Yükseköğretimde öğrenci mentörlük algısı: Devlet ve vakıf üniversiteleri açısından bir inceleme
Student mentoring perception in higher education: A review of state and foundation universities
- Tez No: 628570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mentörlük, Yükseköğretimde Mentörlük, Öğrenci Mentörlük Algısı, Mentoring, Mentoring in Higher Education, Student Mentoring Perception
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, yükseköğretim öğrencilerinin mentörlük algılarının öğrenim görülen üniversiteye göre (vakıf/devlet) farklılık gösterip göstermediğini ve öğrencilerin mentörlük algılarının çeşitli değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışma nicel bir araştırma olarak desenlenmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde ve KTO Karatay Üniversitesinde 2019-2020 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 592 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Yükseköğretim Öğrenci Mentörlük Ölçeği ”ve“ Kişisel Bilgiler Formu ”kullanılmıştır. Araştırma verileri analiz edilirken frekans, aritmetik ortalama, yüzde, standart sapma, varyans analizi (ANOVA), t-testi gibi tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre vakıf üniversitesinde (KTO Karatay Üniversitesi) öğrenim gören öğrencilerin mentörlük algısının devlet üniversitesinde (Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi) öğrenim gören öğrencilerin mentörlük algısından daha yüksek olduğu görülmektedir. Çalışmanın bulgularına göre devlet üniversitelerinde mentörlükle ilgili daha fazla çalışma yapılmalıdır. Öğrencilerin mentörlük algısı cinsiyet, eğitim görülen fakülte ve anne eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Sınıf seviyesi, baba eğitim durumu, konaklama durumu ve ailenin aylık gelir durumuna göre ise anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal whether the perceptions of mentorship of higher education students differ from the university (foundation / state) and whether the mentorship perceptions differ in terms of various variables. The study has been designed as a quantitative research. Screening model has been used in the research. 592 students studying at Karamanoğlu Mehmetbey University and KTO Karatay University in the 2019-2020 academic year constitute the sample of the research.“Higher Education Student Mentoring Scale”and“Personal Information Form”have been used as data collection tools in the research. Descriptive statistics such as frequency, arithmetic mean, percentage, standard deviation, variance analysis (ANOVA), t-test have been used while analyzing the research data. According to the results obtained in the research, it is seen that the students who study at foundation university (KTO Karatay University) have a higher perception of mentoring than the students studying at public university (Karamanoğlu Mehmetbey University). According to the findings of the study, more studies on mentoring should be done in public universities. Students' perception of mentoring differs significantly according to gender, education faculty, and education status of the mother. There is no significant difference in terms of class level, father's education status, accommodation status and monthly income of the family.