AB politikalarının ve Brexit'in İskoç ayrılıkçı hareketine etkisi
The effect of EU policies and Brexit on Scottish separatist movement
  1. Tez No: 628571
  2. Yazar: OKAN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KUTAY AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrılıkçılık, İskoç Ayrılıkçılığı, Brexit, Çok Düzeyli Yönetişim, Separatism, Scottish Separatism, Brexit, Multilevel Governance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tezde 2008 ekonomik krizinden sonra AB içerisinde yükselmeye başlayan ulusaltı düzeydeki ayrılıkçılık örneklerinden biri olan İskoç ayrılıkçılığına AB politikalarıyla şekillenen yapının ve Brexit gelişmelerinin etkisi incelenmektedir. Tezin birinci bölümünde çalışmada tercih edilen kavramlara ve uygulanan durum çalışması yöntemine değinilmiştir. İkinci bölümde Avrupa bütünleşmesinin tarihsel, düşünsel ve kuramsal boyutu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde 2010'da AB'de ortay çıkan ekonomik krizin zamanla siyasi bir krizie dönüşmesiyle birlikte önce Yunanistan'da sonra da Birleşik Krallık'ta meydana gelen ulusal düzeydeki ayrılıkçık incelenmiştir. Daha sonra Avrupa İçerisindeki Katalonya, İskoçya, Lombardiya ve Veneto bölgelerinde bağımsızlık referandumlarıyla gündemde yer edinen ulusaltı ayrılıkçılık hareketlerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde 2014 yılında İskoçya'da düzenlenen bağımsızlık referandumunda hayır oyu çıkmasına ve 2016'daki Brexit referandumunda İskoçya'da %62 oranla AB'de kalma yönünde oy çıkmasına odaklanılmıştır. Bu iki durumdan yola çıkarak AB'nin Tek Avrupa Senedi ve Maastricht Antlaşması'yla birlikte şekillenen çok düzeyli yapısı bağlamında Brexit gelişmeleri etkisinde İskoç ayrılıkçılığı değerlendirilmiştir. Ulusaltı ayrılıkçılığın İskoçya örneğinden hareketle, bütünüyle ulusal bir konu olmaktan çıkıp, AB yapısı içerisinde bir konu haline geldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of the structure shaped by EU policies and Brexit developments on Scottish separatism, which is one of the examples of subnationalism which started to rise in the EU after the 2008 Economic Crisis, is examined. In the first part of the thesis, preferred concepts and applied case study methods are mentioned. In the second part, historical, intellectual and theoretical aspects of European integration are discussed. The third chapter examines the national-level disparities that first occurred in Greece and then in the United Kingdom as the economic crisis in the EU in 2010 turned into a political crisis over time. Subsequently, the nationalist separatist movements, which were on the agenda with the referendums of independence in Catalonia, Scotland, Lombardy and Veneto regions in Europe, were mentioned. The fourth chapter focuses on the fact that in 2014 the referendum on independence in Scotland took no votes and on the Brexit referendum in 2016, 62% voted to stay in the EU. Based on these two conditions, Scottish discrimination was evaluated under the influence of Brexit developments within the context of the EU's Single European Act and the Maastricht Treaty's multi-level structure. From the case of Scotland, sub-national separatism has been determined to become a national issue and become an issue within the EU structure.