Management role in organizational change
Örgütsel değişimde yönetimin rolü
  1. Tez No: 62864
  2. Yazar: OĞUZ N. SAYINER
  3. Danışmanlar: DR. DEMET VAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Yönetim, Liderlik, Örgütsel Davranış IV, Organizational Change, Management, Leadership, Organizational Behavior iii
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz ÖRGÜTSEL DE?İŞİMDE YÖNETİMİN ROLÜ Sayıner, Oğuz N. Yüksek Lisans Tezi, işletme Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Dr. Demet Varoğlu Nisan 1997, 127 sayfa Bu tez örgütsel değişim sırasında yönetimin oynadığı rolün önemini ortaya koymayı ve değişim çabalarına katkıda bulunan etkin yönetim faaliyetlerini belirtmeyi amaçlamaktadır. Yönetimin rol bileşenlerini oluşturan faaliyetler beş içice geçmiş ana kategori altında toplanabilir; çalışanların değişime bağlılığının motive edilmesi, bir vizyon yaratılması, çalışanların katılımlarının ve işbirliğinin sağlanması, yaygın iletişim, ve değişim sürecinin yönetilmesi. Hoffer ve Porras (1986) tarafından yapılan bir başka çalışmada ise başarılı örgütsel değişim çabalarının, işgörenlerin iş ortamındaki davranışlarında örgütsel değişimi kolaylaştıracak değişikliklere sebep olduğu tecrübelere dayanarak ortaya konmuştur. Bu tez aynı zamanda yönetim faaliyetleri ile başarılı örgütsel değişim çabalan sonucunda karşılaşılan davranış değişimlerini bir araya getiren bir modeli de önermektedir. Bu model kısa bir süre önce özelleştirilen ve büyük değişimler geçiren bir şirkette teşt edilmiştir. Diğer faktörlerin yanında, yönetimin rolünü oluşturan faaliyetlerin örgütsel davranışlar üstünde en azından orta seviyede etkili olduğu bulunmuştur. Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda, özellikle yaygın iletişim ve değişim sürecinin yönetilmesi faaliyetlerinin iş ortamında örgütsel değişim sürecini destekleyen davranış değişimleriyle yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANAGEMENT ROLE IN ORGANIZATIONAL CHANGE Sayıner, Oğuz N. MBA., Department of Management Supervisor. Dr. Demet Varoğlu April 1997, 127 pages This thesis aims to put forth the importance of management role in organizational change and states activities contributing to effective management of the change efforts. The major activities constituting the components of management role can be put into five overlapping categories; motivating employee commitment to change, creating a vision, maintaining employee participation and involvement, communicating widely, and managing the transition period. In another study by Hoffer and Porras (1986), it was empirically found out that successful organizational change efforts caused changes in on-the-job behaviors of organization members acting as important mediating variables of organizational change. This thesis also proposes a model integrating these activities and common behavior changes in successful organizational change efforts. The model is tested in a recently privatized company which has been undergone through radical changes. It is found out that beneath other factors, management role activities have at least a moderate effect on the changes in organizational behaviors. The results of correlation and regression analyses show that especially communicating widely, and managing transition period are significantly related to the changes in on-the-job behaviors which in turn promote organizational change.