Geographic information systems and marketing
Coğrafi bilgi sistemleri ve pazarlama
- Tez No: 62865
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, CBS, Pazarlama amaçlı CBS vi, Geographic Information Systems, GIS, GIS for marketing IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz CO?RAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE PAZARLAMA Kadir Karakurum Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Ateş Haziran 1997, 107 sayfa Bu çalışmada CBS'nin pazarlama amaçlı kullanımı incelenmiştir. Literatür araştırmasında, CBS'nin“Yönetim Bilişim Sistemlerinin”(YBS) sahip olduğu“nitelik verileri”olarak adlandırılan veri grubunu depolama, analiz etme ve istenilen bilgileri veri tabanından alıp işleme sokarak raporlandırma gibi özelliklere sahip olmasının yanısıra, görsel verileri bunlarla ilişkilendirme kabiliyetine sahip olduğu görülmüştür. Görsel verilerle çalışmak, bu sistemi kullanan kişilere veriyle çok daha hızlı iletişim kurma imkanı vermektedir. CBS kullanmanın getirdiği bu avantaj özellikle pazarlama gibi hızlı karar vermeyi gerektiren sektörler için çekicidir. Gelişmiş ülkelerde CBS'den yoğun olarak yararlanılmaktadır. Pazarlama amaçlı CBS kullanımı ile ilgili dokümanların sayısının diğer sektörlerle ilgili olanlardan fazla olması, genel CBS yazılımı hazırlayan firmaların pazarlamaya yönelik CBS modülleri hazırlamaları, vebelli başlı uluslararası şirketlerin CBS'den yararlanmaları, pazarlama amaçlı CBS'nin ivmeli bir biçimde yayıldığının göstermektedir. Ancak, Türkiye'de bunun karşıtı bir durum söz konusudur. Bunun nedenlerinin araştırılması için, CBS satıcısı firmaları hedef alan bir saha araştırması yapılmış ve önceden belirlenmiş üç hipotez sınanmıştır. Bunlardan ilki“Türkiye'deki CBS satıcıları CBS'nin pazarlama amaçlı kullanımı için gerekli yazılımı sağlayabilecek niteliklere sahiptirler”,“multicriteria”analizleri sonucunda kabul edilmiştir. Buna göre satılan ürünlerin %73'ü pazarlama amaçlı kullanılabilmektedir, ikinci hipotez“ CBS satıcıları CBS'nin pazarlama amaçlı kullanımıyla ilgili pazar imkanının farkında değildir”, satıcıların %47'lik bir ağırlıkla pazarlamanın önümüzdeki on yıl içerisinde kullanılacağının düşündüklerinin saptanması sonucunda reddedilmiştir. Üçüncü hipotez,“Türkiye'de pazarlama faaliyeti olan şirketler CBS'den yararlanmamaktadır”, CBS satıcılarının pazarlama alanına satış yaptıkları sektörler arasında yer vermemeleri nedeniyle kabul edilmiştir. CBS'nin Türkiye'de gelişmiş ülkeler kadar yoğun olarak kullanılmamasının nedenlerinin, ihtiyaç duyulan verinin yokluğu, uzman eleman sayısının az olması ve CBS'nin yeterince tanınmaması olduğu görülmüştür. Türkiye'de CBS'yi yoğun olarak kullanan sektörlerin, belediye, haritacılık ve şehir planlama olduğu ve pazarlama amaçlı kullanımın henüz yaygınlaşmadığı görülmüş, ancak önümüzdeki on yıl içerisinde bu üç sektörde CBS'nin yoğun olarak kullanılacağı, pazarlamanın ise CBS'yi kullanacak 17 sektör içerisinden beşinci sıraya yerleşerek belirgin bir sıçrama yapacağı saptanmıştır. Türkiye'de CBS kullanıcı grubuna özel sektörün katılmasının, maddi imkanlarının da yardımıyla, gerekli verilerin toplanmasına ve uzman yetiştirilmesine hız kazandıracağı ve problemlerin aşılmasında önemli rol oynayacağı, ayrıca bu gelişmelerden karşılıklı olarak hem özel hem de kamu sektörlerinin yararlanacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS AND MARKETING Kadir Karakurum M.B.A., Department of Management Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Ateş June 1997, 107 pages This study addresses the use of Geographic Information Systems (GIS) for marketing purposes. The literature survey reveals that GIS is not only capable of storing, analysing, and preparing reports based on the“attribute data”common to all Management Information Systems, but also has the additional capability of relating spatial data to attribute data. Working with visual representations allows the user to interact faster with the underlying data. This advantage to be gained from applications of GIS is especially attractive for those sectors that call for rapid decision making, such as marketing. GIS is widely utilised in developed countries, and the higher volume of documentation related to marketing use of GIS when compared to its other uses, the marketing modules being developed by GIS producers, and the applications being made by major multinational companies, all point to the accelerated use of GIS for marketing mpurposes. The circumstances in Turkey, however, are contrary to the prevailing trend. A field study has been conducted on GIS vendors in Turkey to investigate the reasons behind this fact and to test three hypotheses that were determined beforehand. The first of these hypotheses,“GIS vendors operating in Turkey are capable of providing the appropriate product to the companies that might use GIS for marketing purposes.,”was verified by multicriteria analysis, which showed that 73% of all the products being sold could be used for marketing purposes. The second hypothesis,“GIS vendors are not aware of the market potential of GIS for marketing,”was rejected, 47% of the vendors were found to believe that marketing applications of GIS will be made within the next ten years. The third hypothesis,“the use of GIS as a marketing tool is not common among the companies having marketing functions in Turkey,”was confirmed by the vendors' omitting marketing when they ranked the sectors which are the current users of their products. The reasons for the under-utilisation of GIS in Turkey when compared to developed countries were identified as the insufficiency of data, the scarcity of expert personnel, and the lack of familiarity with GIS. At present, it was found that municipalities, cartography, and city and regional planning are the sectors which utilise GIS the most, whereas the marketing use of GIS was perceived to be uncommon. For the future, on the other hand, while the same three sectors are predicted to use GIS intensively, marketing is expected to achieve a significant advance and become fifth among the seventeen sectors to utilise GIS. The adoption of GIS by the private sector might help overcome the current obstacles by facilitating data collection and the training of qualified personnel, and was noted as a critical development which would mutually benefit the private and the public sectors.