Lateral interpersonel influence tactics used in organizations
Organizasyonlardaki aynı düzeydeki kişiler arasında kullanılan etkileme taktikleri
  1. Tez No: 62866
  2. Yazar: BURAK KÖYLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. DEMET VAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aynı düzey, kişiler arası, etkileme taktikleri VI, Lateral, interpersonal influence attempts, factor IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz ORGANİZASYONLARDAN AYNI DÜZEYDEKİ KİŞİLER ARASINDA KULLANILAN ETKİLEME TAKTİKLERİ Köylüoğlu, Burak Yüksek Lisans, işletme Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Demet Varoğlu Aralık 1997,129 sayfa Bu tez çalışması, organizasyonlar içindeki aynı düzeydeki çalışan kişilerin birbirlerini etkilemede kullandıkları taktikleri incelemektedir. Bu çalışmada, çeşitli etkileme taktiklerinden oluşan bir anket oluşturularak, 10 değişik kuruluşta 327 kişiye uygulanmıştır. Elde edilen veriler faktör analiz yöntemi ile değerlendirilerek, sekiz farklı etkileme taktiği belirlenmiştir. Bu taktikler, koalisyon taktikleri, mantıksal ikna taktikleri, kendini sevdirme taktikleri, ısrarcılık, yukarı yönetime başvurma, aldatmaca taktikleri, olumsuz davranışlar ve değiş-tokuş taktikleri şeklinde ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak her boyutun kullanım sıklığı bu çalışmada incelenmiştir. Yapılan analiz sonucu koalisyon taktikleri, mantıksal ikna taktikleri ve kendini sevdirme taktikleri aynı düzeyde birbirinietkilemede en sık kullanılan taktikler olarak bulunmuştur. Değiş-tokuş taktikleri ve olumsuz davranışlar ise en az sıklıkta kullanılan taktiklerdir. Araştırma sonuçlarının diğer araştırmaların bulguları ile karşılaştırılması sonucu altı adet etkileme taktiğinin temel olarak üstleri, astları ve aynı düzeydeki kişileri etkilemede kullanıldığı saptanmıştır. Bu altı temel taktik, koalisyon taktikleri, mantıksal ikna taktikleri, kendini sevdirme taktikleri, ısrarcılık, yukarı yönetime başvurma ve değiş-tokuş taktikleri olarak bulunmuştur. Altı temel taktiğin yanısıra bulunan aldatmaca taktikleri ve olumsuz davranışlar ise aynı düzeydeki kişileri etkileme sürecine özgü taktikler olarak ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, farklı kültürel ortamlarda yapılmış olan çalışmaların sonuçları ile kıyaslanarak, kültürel farklılaşmanın kişiler arası etkileme sürecine önemli bir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LATERAL INTERPERSONAL INFLUENCE TACTICS USED IN ORGANIZATIONS KöylüoğJu, Burak MBA, Department of Management Supervisor: Demet Varoğlu, Ph.D. December 1997, 129 pages This thesis study analyses the interpersonal influence tactics used in lateral influence attempts in organizations. In this research study, a comprehensive research tool including various number of tactics was formed and applied to 327 respondents in 10 different organizations. Then the data were analyzed by factor analysis and eight dimensions of interpersonal influence in lateral influence attempts were found: Coalition tactics, rational persuasion, ingratiating tactics, assertiveness, upward appeals, thought manipulation, negative actions, exchange tactics. The frequency with which each influence dimension was used in lateral influence attempts was analyzed in this thesis study. Coalition tactics, rational persuasion and ingratiating tactics were found to be the most frequently used tactics, where as exchange iiitactics and negative actions were found to be the least frequently used tactics in lateral direction of influence processes. Comparison of the results of the present study with the findings of early research studies stated that six factors are the basic elements of interpersonal influence attempts in organizations, regardless of the status of the target person. These six factors are coalition tactics, rational persuasion, ingratiating tactics, upward appeals, thought manipulation and exchange tactics. In addition to the six basic factors, Thought manipulation and negative actions were evaluated to be unique tactics that are used in lateral interpersonal influence attempts. Another important finding of the present study is that cross-cultural differences do not have an important effect on the interpersonal influence processes in organizations.