Evlilik, aile ve boşanma -Aile üzerine kavramsal bir çalışma-
Marriage, family and divorce - A conceptual study on family -
- Tez No: 628653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MAZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Aile, Boşanma, Kadın, Erkek, Çocuk, Marriage, Family, Divorce, Woman, Man, Child
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Evlilik; kültürden kültüre, toplumdan topluma değişen bir ritüeller dizisi ile başlayan bir yolculuktur. Nikâh akdi ile resmileşerek meşru hale gelen evlilik bağı aileyi meydana getirmektedir. Toplumsal alanda yapılan çalışmalarda aile, temel yapı taşı ve en önemli sosyal kurum olarak kabul görmektedir. Önceleri iki farklı cinsin üreme ve soy devamı için birlikteliğinden söz edilirken atfedilen sosyo-kültürel anlam ve kutsallık, aileyi kurumsallaştırarak bugünkü haline evrilmesini sağlamıştır. Evlilik sürecinin bir yolculuk olduğu varsayımı ile değerlendirme yapıldığında bu yolculukta ilerlemeler, sapmalar, duraklamalar, yavaşlamalar ve geri dönüşler olduğu kabul edilebilir. Kadın ve erkek, bu döngü içerisinde kaçınılmaz olan kişilerarası çatışmalara ve problemlere çeşitli nedenler ile çözüm getiremeyebilir ve bu birlikteliği sona erdirmek zorunda kalabilirler. Evlilik birliğinin zina, kötü muamele vb. özel nedenler ya da isimlendirilemeyen genel nedenler ile bozulması dolayısıyla boşanma gerçekleşir. Boşanma nedenlerinin çeşitliliği ve yaşananların etkisi; kişiden kişiye ve kültürden kültüre değişim göstermektedir. Boşanma nedenleri konusunda farklı zamanlarda ve şekillerde yapılan istatistikler değerlendirildiğinde son dönemde iletişimsizlik ve sorumsuz, ilgisiz davranma sebeplerinin ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Sosyolojik kuramlar çerçevesinde değerlendirildiğinde günümüzde meydana gelen teknolojik gelişmelerin hayatımızı kolaylaştırmasının yanı sıra aile içi iletişimi değiştirdiği ifade edilebilir. İnsanın yaşamındaki en önemli travmalardan birisi olduğu kabul edilmekte olan boşanmanın aile bireyleri üzerinde psikolojik ve sosyolojik birden çok etkisi bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda boşanma nedenleri ve boşanma sonrası yaşanan sorunlar sebebiyle daha çok kadınların mağdur olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Ancak çocuklar açısından boşanma süreci ve sonrası yaşanan travma çoğunlukla daha yıkıcı olmaktadır. Erkeklerin bu süreci daha az zararla atlatmakta olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Marriage is a journey that begins with a series of rituals that change from culture to culture, from society to society. The marriage bond, which became legitimate by formalizing the marriage contract, constitutes the family. The family is regarded as the main building block and the most important social institution in social studies. The socio-cultural meaning and sanctity attributed to the association of two different sexes for reproduction and the continuation of lineage has enabled the family to evolve into its present state by institutionalizing it. Judging by the assumption that the marriage process is a journey, it can be assumed that there are advances, deviations, pauses, decelerations and flashbacks in this journey. Male and female may not bring a solution to interpersonal conflicts that are inevitable due to various reasons and problems in this cycle, and then, they may have to end the relationship. Divorce occurs due to the deterioration of marriage with special reasons like adultery, mistreatment, etc. or general reasons that cannot be named. The variety of reasons for divorce and the impact of what happened vary from person to person and from culture to culture. When the statistics made in different times and ways about the reasons for divorce are evaluated, it is seen that miscommunication and irresponsible, irrelevant behaviour are in the first place in the recent period. When evaluated within the framework of sociological theories, it can be stated that the technological developments that occur today make our lives easier as well as changing the communication within the family. Divorce, which is considered to be one of the most important traumas in human life, has multiple psychological and sociological effects on family members. The results of the research show that women are more aggrieved because of the reasons for divorce and the problems experienced after divorce. For children, however, the divorce process and the trauma after it is often more devastating. It can be stated that men suffice this process with less harm.