Aftermarket performance of initial public offerings: The case of İstanbul Stock Exchange
Halka arzlarda piyasa performansı: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın incelenmesi
  1. Tez No: 62867
  2. Yazar: MACİT MEREY
  3. Danışmanlar: DR. SEZA DANIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Initial Public Offerings, IPOs, Aftermarket Performance, Underpricing. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz HALKA ARZLARDA PİYASA PERFORMANSI - İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASININ İNCELENMESİ Merey, Macit Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Inst. Dr. Seza Danışoğlu Rhoades Eylül 1997, 116 Sayfa Bu çalışma halka arz edilen firmaların borsa performanslarını kısa ve uzun dönemde incelemektedir. Analizlerde Ocak 1990 ve Şubat 1996 tarihleri arasında halka arz edilerek hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmeye başlayan 137 firma kullanılmıştır. Literatürde yer alan çalışmalara uygun olarak, Türkiye'de halka arz edilerek hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmeye başlayan şirketlerin kısa dönemde piyasa getirilerinin üzerinde bir getiri sağladığı saptanmıştır. Türkiye'deki halka arzların ilk gün ortalama getirileri yüzde 9.13 olarak hesaplanmıştır. Literatürün aksine, Türkiye'deki halka arzların uzun dönemde de piyasadan daha yüksek getiri sağladığı saptanmıştır. Örnek grup için 36 aylık ortalama elde tutma getirişi yüzde 70.89 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda, halka arz piyasasının bazı dönemlerde daha aktif olduğunu ortayakoymuştur. Halka arz edilen finansal firmaların kısa ve uzun dönem gerililerinin finansal olmayan firmalardan daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Halka arz edilerek özelleştirilen kamu kurumlarının ise halka arz edilen özel kurumlardan, ilk işlem günü itibarıyla daha düşük bir getiriye sahip olduğu, uzun dönemde ise gerililerinin özel kurumların hisselerinden çok daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma aynı zamanda literatürde yer alan“asimetrik bilgi dağılımı”(informational asymmetry) hipotezini desteklemektedir. Buna rağmen“sinyal verme”(signalling) hipotezini destekleyememektedir. Anahtar Kelimeler Halka Arz, Piyasa Performansı, Düşük Fiyatlama vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE AFTERMARKET PERFORMANCE OF INITIAL PUBLIC OFFERINGS - THE CASE OF ISTANBUL STOCK EXCHANGE Merey, Macit MBA, Department of Management Supervisor: Inst. Dr. Seza Danışoğlu Rhoades September 1997, 116 Pages This thesis empirically analyzes the short and long-run aftermarket performance of Turkish initial public offerings and aims to extend the empirical evidence on the aftermarket performance of IPOs. The sample consists of 137 companies that were issued and listed to İstanbul Stock Exchange between January 1990 and February 1996. Concordant with the empirical evidence in the literature, the Turkish IPOs are underpriced and the initial day underpricing is 9.13 percent. However, the internationally pervasive long-run underperformance is not observed in the Turkish IPO market The Turkish IPOs overperform the benchmarks in the long-run. For the 36-month holding period following the initial offering, the long-run IPO performance is 70.89 percent. The study indicated mat the hot and cold issue markets are also present in the Turkish IPO market Financial IPOs are found to be less underpriced than the non-financial HiIPOs in the short-run and this underperformance continues to exist in the long-run. The privatization IPOs are found to be less underpriced than the private company IPOs in the short-run, but overperform the private company IPOs in the long-run. We found support for the informational asymmetry hypothesis, however, we failed to find support for the signaling hypothesis.