Üniversite öğrencilerinde problemli çevrimiçi oyun kullanımı, depresyon ve yaşam memnuniyeti arasındaki ilişki
The relationship between problematic online game usage, depression and life satisfaction in university students
- Tez No: 628674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KUMCAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Problematic Online Game Usage, Depression, Life Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin problemli çevrimiçi oyun kullanımı ile depresyon ve yaşam memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz döneminde Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde öğrenimlerinde devam etmekte olan 401 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri öğrencilerin depresyon düzeylerini tespit etmek için Beck Depresyon Ölçeği, öğrencilerin problemli çevrimiçi oyun kullanım durumlarını tespit etmek için Problemli Çevrimiçi Oyun Kullanımı Ölçeği, öğrencilerin yaşam memnuniyet düzeylerini tespit etmek için Yaşam Memnuniyet Ölçeği ve öğrencilerin bireysel özellikleri için de Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen verileri analiz etmek için SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin normallik varsayımlarını karşılayıp karşılamadıkları incelenmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle verilerin analizinde parametrik testlerden Pearson Korelasyon analizi, Bağımsız Örneklem t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularının sonuçlarında, öğrencilerin problemli çevrimiçi oyun kullanımları ile depresyon düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Yine öğrencilerin problemli çevrimiçi oyun kullanımları ile yaşam memnuniyet düzeyleri arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırmanın diğer bulgularına göre öğrencilerin problemli çevrimiçi oyun kullanımları cinsiyet, sınıf düzeyi, anne ve baba tutumu, oyun oynama sebebi, mekan sınıflandırması ve oyun türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Bu durumun aksine üniversite öğrencilerinde problemli çevrimiçi oyun kullanımının ikamet yeri değişkenine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Elde edilen bu bulgular ilgili literatür eşliğinde tartışılmış; uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Problemli Çevrimiçi Oyun Kullanımı, Depresyon, Yaşam Memnuniyeti
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between university students' use of problematic online games and depression and life satisfaction. For this purpose, a relational screening model was used in the research. The sample of the study consists of 401 undergraduate students who continue their education in various departments of Ondokuz Mayıs University in the fall semester of the 2019-2020 academic year. The data of the research were obtained by using Beck Depression Scale to determine students' depression levels, Problematic Online Game Usage Scale to determine students' problematic online game use situations, Life Satisfaction Scale to determine students' life satisfaction levels and Personal Information Form for individual characteristics of students. SPSS 22.0 statistics package program was used to analyze the data obtained. It has been examined whether the data obtained within the scope of the research meet normality assumptions and the data show normal distribution. For this reason, Pearson Correlation analysis, Independent Sample t test, One Way Analysis (ANOVA), which is one of the parametric tests, was used in the analysis of the data. According to the results of the research, it was found that there is intermediate positive correlation between students' use of problematic online games and their depression levels. Again, a low negative correlation was found between problematic online game use and life satisfaction levels of students. According to the other findings of the study, the problematic online game usage of students showed a significant difference according to gender, class level, parental attitude, reason for playing, location classification and game type. Contrary to this situation, it has been observed that the use of problematic online games in university students does not differ according to the residence variable. These findings were discussed with the related literature; various suggestions have been made for practitioners and researchers.