Spesifik internet kullanım bozukluklarını değerlendirme ölçeği (ACSID-11) Türkçe formunun geçerlilik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability of the Turkish version of the assessment of criteria for specific internet-use disorders (ACSID-11)
- Tez No: 1002419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA GÖKÇER TULACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikoloji, Psikiyatri, Psychology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: ACSID 11, Geçerlik, Güvenirlik, Spesifik internet kullanım bozukluğu, Tıp öğrencileri, Doğrulayıcı faktör analizi, Davranışsal bağımlılık, Psikolojik ölçekler, ACSID 11, Validity, Specific internet use disorder, Medical students, Confirmatory factor analysis, Behavioral addiction, Psychological scales, Medicine students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Spesifik İnternet Kullanım Bozuklarını Değerlendirme Ölçeğinin (ACSID-11) Türkçe formunun tıp fakültesi öğrencilerinde geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve yöntem: Kesitsel tasarımda yürütülen çalışmaya Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 300 öğrenci dâhil edildi. Ölçeğin dil uyarlaması ileri–geri çeviri yaklaşımıyla gerçekleştirildi. Yapı geçerliği doğrulayıcı faktör analizi (CFA) ile incelendi. İç tutarlılık Cronbach α ve McDonald ω ile, ölçüt ilişkili geçerlik ise İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Testi (IGDT-10), Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (BSMAS), Kompulsif Çevrimiçi Satın Alma Ölçeği (KÇSA) ve Problemli Pornografi Tüketimi Ölçeği (PPCS) ile korelasyonlar üzerinden değerlendirildi. 50 katılımcıda iki hafta arayla yeniden uygulama yapılarak test-tekrar test güvenirliği hesaplandı. Bulgular: ACSID-11'in dört faktörlü modeli; CFA uygulanan alanlarda iyi-mükemmel uyum gösterdi (CFI=0.996–1.000; TLI=0.994–1.000; RMSEA=0<0.001–0.033; SRMR=0.028–0.043). Ölçeğin toplam alan iç tutarlılık katsayıları kabul edilebilir-yüksek düzeydeydi (α=0,83–0,92; ω=0,84–0,92). Sosyal ağ alanı puanı BSMAS ile orta düzeyde (r=0.38–0.51); çevrimiçi alışveriş alanı puanları KÇSA ile (r=0.49–0.71), pornografi alanı puanları PPCS ile (r=0.32–0.49) ve oyun alanı puanları IGDT‑10 ile orta‑yüksek düzeyde ilişkiliydi (r=0.42–0.53). Test tekrar test korelasyonları 0.40–0.79 aralığındaydı. Sonuç: ACSID-11 Türkçe formu, tıp fakültesi öğrencilerinde spesifik internet kullanım bozukluğu belirtilerini değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the validity and reliability of the Turkish version of the Assessment of Criteria for Specific Internet-use Disorders (ACSID-11) scale among medical students. Methods: This cross-sectional study included 300 students from Balıkesir University Faculty of Medicine. The scale was adapted using the forward-backward translation approach. Construct validity was examined using confirmatory factor analysis (CFA). Internal consistency was assessed using Cronbach's α and McDonald's ω. Convergent/discriminant validity was evaluated via correlations with the Internet Gaming Disorder Test, the Bergen Social Media Addiction Scale, the Bergen Shopping Addiction Scale, and the Problematic Pornography Consumption Scale. Test–retest reliability was assessed by re-administering the ACSID-11 to 50 participants after a two-week interval. Results: The ACSID-11 four-factor model showed good-to-excellent fit across the domains in which CFA was conducted (CFI = 0.996–1.000; TLI = 0.994–1.000; RMSEA = <0.001–0.033; SRMR = 0.028–0.043). Scale domains total internal consistency was acceptable to high (α = 0.83–0.92; ω = 0.84–0.92). Social network domain scores were correlated with BSMAS (r = 0.38–0.51); online shopping domain scores with BSAS (r = 0.49–0.71); pornography domain scores with PPCS (r=0.32–0.49); and gaming domain scores with IGDT-10 (r = 0.42–0.53). Test–retest correlations ranged from 0.40 to 0.79. Conclusion: The ACSID-11 Turkish form is a valid and reliable measure for assessing specific internet use disorder symptoms in medical students.