Şeyh Alâuddîn el-Ohinî'nin Celâu'l-ayn adlı eserinin tahkiki
Verification of the work named Celâu'l-ayn written by sheikh Alâuddîn el-Ohinî
  1. Tez No: 628696
  2. Yazar: RIDVAN SELETLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Alâuddîn, Celâu'l-Ayn, Tahkik, Fıkıh, Manzum, Sheikh Alâuddin, Celâu'l- Ayn, Verification, Fiqh, Verse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışma Osmanlı Devleti'nin son dönem ulemalarından olan Şeyh Alâuddîn el-Ohinî'nin (1881-1949) fıkıh ilmi alanında yazmış olduğu manzum bir eser olan Celâu'l-Ayn adlı eserinin tahkikidir. Araştırmamızı genel çerçevede Türkçe ve Arapça olmak üzere iki kısımda ele aldık. Türkçe kısmı giriş ve üç bölümden teşekkül etmektedir. Birinci bölümde müellifin hayatını ve eserlerini incelerken, ikinci bölümde tahkik ve tahlilini hedeflediğimiz Celâu'l-Ayn eseriyle ilgili genel ve temel bilgilere yer verdik. Üçüncü bölümde ise eserin yazma nüshaları ve tahkikte takip edilen yöntem ve metot hakkında bilgi verdik. Son olarak tezimizin Arapça kısmında ise farklı nüshalarını karşılaştırarak eserin Arapça tahkikli metnine yer verdik.
Özet (Çeviri)
This study is an verification of Celau'l-Ayn, a verse work written by Sheikh Alâuddin al-Ohini, one of the last scholars of the Ottoman Empire, in the field of fiqh. In general, our research is handled in two parts: Turkish and Arabic. The Turkish part consists of an introduction and three parts. In the first part, while examining the author's life and work, in the second part, we give some general and basic information about Celau'l-Ayn which we aimed to investigate and analyze. In the third part, we gave information about the writing copies of the work and the method followed in the verification. Finally, in the Arabic part of our thesis, we compared the different copies of the text and included the text of the Arabic verification.