Süreçsel modele dayalı etkinliklerin 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerine etkisi: Karma yöntem çalışması
The effect of processual model based activities on eighth grade students' reading comprehension skills: A mixing method study
- Tez No: 628700
 - Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN TURAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Dil becerisi, okuma anlama, süreçsel model, karma desen, Language skill, reading comprehension, process model, mixed designs
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 187
Özet
Amaç: Bu araştırma ile ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin okuma anlama becerilerini geliştirmeye yönelik süreçsel modele dayalı okuma anlama uygulamasının etkililiğinin karma araştırma yöntemi ile test edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada karma araştırma yöntemlerinden olan gömülü desen kullanılmıştır. Bu amaçla bir müdahale uygulamasını içeren deneysel uygulama öncesinde, sırasında ve sonrasında olmak üzere üç farklı zamanda nitel veri sürece dâhil edilmiştir. Araştırmanın müdahale uygulaması gerçek deneysel desenlerden ön test son test kontrol gruplu deneysel desen ile yürütülmüştür. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Ağrı ilinde bulunan iki farklı ortaokulda 8.sınıfta öğrenim gören öğrenciler ile yürütülmüştür. Örnekleme sürecinde öncelikle basit tesadüfi örneklem yöntemi ile çalışmanın yürütüleceği okullar belirlenmiş ve sonrasında basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen 93 öğrenci ile deney ve kontrol grupları belirlenerek araştırma sürecinde geliştirilmiş olan süreçsel model temelli okuma anlama uygulaması deney gruplarında 14 hafta boyunca uygulanmıştır. Araştırma sürecinde nitel verilerin analizinde betimsel ve içerik analiz yöntemleri; nicel verilerin analizinde ise normallik analizleri, Tek Faktörlü Kovaryans Analizi ve t testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgular dâhilinde, süreçsel modele dayalı okuma anlama uygulamasının 8.sınıf öğrencilerinin okuma anlama becerisinin geliştirilmesinde etkili bir yaklaşım olduğu ve uygulama esnasında elde edilen dokümanların ve uygulama sonrasında yapılan görüşme süreçlerinin analizinden elde edilen bulguların nicel yöntemlerle elde edilen bulgularla örtüştüğü ve nitel bulguların nicel bulguları yeterli düzeyde açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda uygulanmış olan süreçsel modele dayalı okuma anlama programının ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin okuma anlama becerilerini geliştirmede etkili bir program olduğu ve nitel bulguların bu durumu teyit ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it was aimed to test the effectiveness of reading comprehension practice based on a process modeling to improve the reading comprehension skills of secondary school 8th grade students through mixed methods research. Method: Embedded design, which is one of the mixed methods researches, was used in this research. For this purpose, qualitative data were included in the process at three different times, before, during and after the experimental application involving an intervention application. The intervention application of the research was carried out with the experimental design with pretest and posttest control groups, which are true experimental designs. The research was carried out with students studying in 8 th grade in two different secondary schools in the province of Ağrı in the 2019-2020 academic year. In the sampling, the schools in which the study would be carried out were determined with the simple random sampling method and then, experimental and control groups were formed with 93 students determined by simple random sampling method. The process model-based reading comprehension application developed within the research process was applied in the experimental groups for 14 weeks. In the research, descriptive and content analysis methods were used in the analysis of qualitative data; normality analysis, One Factor Analysis of Covariance and t test were used in the analysis of quantitative data. Findings: According to the findings obtained from the research, it was determined that reading comprehension practice based on the process model was an effective approach in the development of reading comprehension skills of 8 th grade students. and the findings obtained from the analysis of the documents obtained during the implementation and the interview processes conducted after the application coincided with the findings obtained through quantitative methods, and the qualitative findings explained the quantitative findings sufficiently. Results: It can be said that the reading comprehension program based on process modeling applied within the research is an effective program in improving the reading comprehension skills of secondary school 8 th grade students, and qualitative findings confirm this.