Polonya'da yaşayan Türkler üzerine sosyolojik bir değerlendirme
A sociological review to the Turks living in Poland
- Tez No: 628729
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göç Nedenleri, Entegrasyon, Polonya'daki Türkler, Migration, Causes of Migration, Integration, Turks in Poland
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, Polonya'da yaşayan Türklerin göç nedenleri ve entegrasyon durumlarını ortaya koymaktır. Bu amaçla oluşturulan çalışmada; göç nedenleri, Lee'nin İtme-Çekme Teorisi ve entegrasyon durumları ise çok kültürlülük bağlamında değerlendirilmiştir. Yeterli literatür olmamasından dolayı bu çalışma keşfedici bir çalışma şeklinde hazırlanmıştır. Buna uygun olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile 24 kişi (17 erkek, 7 kadın) ile yüz yüze görüşme ve telefon görüşmesi yapılmıştır. Araştırma elde edilen bulgulara göre katılımcılar; eğitim, kariyer, Türkiye'nin ekonomik sorunları ve evlilik, terör, özgürlük ihtiyacı gibi nedenlerle göç etmiştir. Varış yeri olarak Polonya'yı seçme konusunda herhangi“özel”bir nedenin olmadığı anlaşılmıştır. Polonya'ya göç nedenleri ise genelde eğitimin ucuz olması, katılımcıların eşlerinin Leh olması nedeniyle Polonya'da yaşamak istemeleridir. Kariyer amaçlı olarak bakıldığında, Avrupa deneyimine sahip olmak isteyenlerin çalıştıkları şirket içinde lokasyon değişikliği için (alternatifler arasında) tek Avrupa ülkesi olmasıdır. Bu konuda en dikkat çekici nokta ise bazı katılımcılar tarafından Polonya'nın ucuz ve bu sebeple Avrupa'da yaşamanın ilk adımı olarak tercih edilen bir ülke olduğudur. Çalışmada, entegrasyon durumu ile ilgili olarak katılımcıların henüz son yıllarda göç etmiş kişiler olması nedeniyle entegrasyonlarının henüz tamamlanmadığı sonucuna varılmıştır. Katılımcıların önemli bir kısmının henüz çalışma iznine sahip olmaması ve/veya gelirlerinin az olduğunu düşünmeleri ekonomik olarak entegrasyonun tam olarak sağlanamadığını göstermektedir. Türkiye ve Polonya arasındaki kültürel farklılıkların fazla olması, Lehçe'nin zor bir dil olması ve Polonya'da yabancı düşmanlığının fazla olması nedeniyle sosyal entegrasyonlarının tam olarak sağlanmadığı anlaşılmıştır. Çalışma ile ilgili olarak söylenmesi gereken en önemli husus, Polonya'da yaşayan Türklerin sayısının az olması nedeniyle Türkler arasındaki bağın yetersiz olması, Almanya gibi Türklerin çok sayıda ve bir arada yaşadığı, dolayısıyla entegrasyonlarının bir türlü sağlan(a)madığı ülkelerdeki gibi bir durumun Polonya'da yaşayan Türkler için yaşanmayacağı tahmin edilmemektedir. Çünkü katılımcılar, kendi ihtiyaçlarını bir şekilde homojen olan bu toplum içerisinde gidermeye çalışacaklar ve bu durum, onların yerlilerle daha fazla iletişime girmesine neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the causes of immigration and the integration status of Turks living in Poland. In the study created for this purpose, the causes of immigration were evaluated in the context of Lee's Push-Pull Theory and the integration situations were evaluated in the context of multiculturalism. Due to lack of literature, this study was prepared as an exploratory research. Accordingly, 24 persons (17 men and 7 women) were interviewed face-to-face and by telephone using the semi-structured interview technique. Participants immigrated to Poland for reasons such as education, career, Turkey's economic problems, marriage, terrorism, need for freedom according to the findings of the research. It is understood that there is no“special”reason for choosing Poland as the destination. Generally, the reasons for immigration to Poland are because the education is cheap, their spouses are Polish and they want to live in Poland, due to the change of location within the company where those who want to have a European experience for career purposes. The most striking point is that it is a country preferred by some participants as the first step of living in Europe because Poland is cheap. In the study, it was concluded that the integration has not been completed yet due to the fact that the participants have just migrated in recent years. The fact that most of the participants do not have a work permit and / or think that their income is low indicates that economic integration is not fully achieved. It was understood that their social integration was not fully provided due to the large cultural differences between Turkey and Poland, due to the difficulty of Polish, and due to the high level of xenophobia in Poland. The most important thing to be said about the study is that the participants will be integrated in the process due to the low number of Turks living in Poland and the inadequate link between Turks. It is estimated that, as in Germany, a situation where Turks live in a large number and together, and thus their integration is not achieved, will not be experienced for Turks living in Poland; because the participants will try to meet their needs in this homogeneous society, and this will cause them to communicate more with the Polish people.