How to empower tertiary level EFL students to write better compositions in terms of content: A case study
Üniversite düzeyindeki yabancı dil öğrencilerinin içerik bakımından daha iyi kompozisyon yazabilmeleri nasıl sağlanmalı: Bir durum çalışması
  1. Tez No: 62874
  2. Yazar: ELMAZİYE ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER VANCI OSAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik örgüsü, okuma, dinleme, konuşma ve yazma aktiviteleri, yazma becerisinde geleneksel yaklaşım, yazmayı bir süreç olarak gören yaklaşım vı, Content schemata, skills activities, traditional approach to writing, process approach to writing IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
oz ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDEKİ YABANCI DİL Ö?RENCİLERİNİN İÇERİK BAKIMINDAN DAHA İYİ KOMPOZİSYON YAZABİLMELERİ NASIL SA?LANMALI?: BİR DURUM ÇALIŞMASI ÖZGÜR, Elmaziye Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Öğretimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Ülker VANCI-OSAM Temmuz, 1997, 159 Bu çalışmada, öğrencilerin yazacakları kompozisyon konusuna ilişkin bilgilerinin aktif hale getirilmesinin, onların kompozisyonlarında fikir zenginliğine yol açacağı öne sürülmüştür. Bu tezin amacı, öğrencilerin bir kompozisyon konusu hakkındaki bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmeyi hedefleyen aktivitelerin kullanılmasının, bu öğrencilerin kompozisyonlarının içerik bakımından gelişmesine yol açıp açmadığını araştırmaktır. Bu çalışmayı uygulayabilmek için Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulunda ileri orta düzeyde öğrenim gören ve B.A.S.E. 3 isimli ders kitabını kullanan öğrenciler seçilmiştir. öncelikle, bu öğrencilere sadece kompozisyon konusu verilmiş ve onlardan bu konu üzerinde bir kompozisyon yazmaları istenmiştir. Buuygulama aslında yazma becerisini geliştirmede uygulanan geleneksel yöntemdir. Birinci kompozisyonlarını tamamladıktan sonra bu öğrenciler, konu hakkındaki bilgilerini aktif hale getirmek amacıyla uygulanan okuma, dinleme, konuşma ve yazma aktivitelerine tabi tutulmuşlardır. Sözü edilen bu aktiviteler, yazmayı bir süreç olarak gören yaklaşımın 'yazma öncesi' aşaması olarak kabul edilebilir. Bu aktivitelerden sonra ise öğrencilerden aynı konu hakkında ikinci bir kompozisyon yazmaları istenmiştir. Bu çalışma yedi hafta boyunca, her hafta farklı bir konu kullanılmak üzere, tekrarlanmıştır. İstatistiki verilerin elde edilmesinde,. öğrencilerin birinci ve ikinci kompozisyonları değerlendirilmiş, ayrıca bir 'öğrenci' bir de 'öğretmen' anketi uygulanmıştır. İstatistiki verilerin analizinde ise SPSS bilgisayar programındaki bazı testlerden yararlanılmıştır. Bu çalışma, programa katılan öğrencilerin yazma konusu hakkındaki bilgi düzeylerini aktif hale getiren okuma, dinleme, konuşma ve yazma aktivitelerine tabi tutulduklarında daha fazla fikir üretebildiklerini ve dolayısıyla içerik bakımından daha zengin ve başarılı kompozisyonlar yazdıklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOW TO EMPOWER TERTIARY LEVEL EFL STUDENTS TO WRITE BETTER COMPOSITIONS IN TERMS OF CONTENT?: A CASE STUDY ÖZGÜR, Elmaiiye M.A. English Language Teaching Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Ülker VANCI-OSAM July, 1997, 159 In this study, it was claimed that activation of students' content schemata would lead to enrichment of ideas in their compositions. Therefore, the aim of this study was to determine whether implementation of skills activities with regard to the activation of EFL learners' content schemata was beneficial in developing students' writing in terms of content. To verify this, a group of upper- intermediate level students who were using B.A.S.E. 3 as a coursebook at Bilkent University School of English Language were chosen as subjects. At first, selected students were just given the topic and asked to write a composition on that topic, which, in fact, was the implementation of the traditional approach to writing. Once having written their first compositions, these students were exposed to skills activities which were used as a means to activate their content schemata. After being mexposed to the skills activities, which can be regarded as a pre-writing stage according to the principles of process approach to writing, these students were asked to write a second composition on the same topic. The same procedure was repeated for seven weeks with a different topic each week. To gather the statistical data, students' first and second compositions were evaluated and two questionnaires, a student questionnaire and a teacher interview questionnaire, were administered. To analyse the statistical data, several tests in the SPSS program were made use of. The study revealed that the EFL learners involved in the study attained a higher level of success in writing the content aspect of their compositions when they were exposed to the skills activities which activated their content schemata because being exposed to these activities enabled them to generate more ideas about the topic.