The Effects of direct formative testing on learner performance and the development of learner autonomy
Sınıf içi çalışmalarını doğrudan test eden gelişme sınavlarının öğrencilerin başarısı ve bireysel çalışma yetilerinin geliştirilmesi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 62873
  2. Yazar: ÇİĞDEM KUCUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişme Sınavları, Sürekli Sınama, Ara Sınavlar, Alternatif Değerlendirme, Bkeysel-Değerlendirme, Doğrudan Sınama, Bağımsız Çalışma, Bireysel öğrenme, Testlerin Öğrenme Üzerindeki Etkileri M, Formative Testing, Continuous Assessment, Progress Tests, Alternative Assessment, Self-assessment, Direct Testing, Learner Autonomy, Independent Study, Self-instruction, Self-access, Washback Effect. rv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
öz SINIF-ÎÇİ ÇALIŞMALARINI DO?RUDAN TEST EDEN GELİŞME SINAVLARININ Ö?RENCİLERİN BAŞARISI VE BİREYSEL ÇALIŞMA YETİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ KUCURO?LU, Çiğdem Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü ENGİNARLAR Aralık, 1997, 121 Sayfe Bu çalışmanın amacı, İngiliz dili öğretimi alanında, sınıf içi çalışmalarım örneklendirme şekilleri, biçim, konu ve içerik bakımından doğrudan yansıtan ara sınavların öğrencinin başarısı üzerindeki etkilerini saptamaktır. Bu sınavların, öğrenciye daha fazla alıştırma ve tekrar imkanı vermesi, kendi dil düzeyini belirlemesine yardımcı olması ve bu düzeyi iyileştirmek için önerilerde bulunması gibi özellikleri nedeniyle, öğrencinin başarısını olumlu yönde etkileyebileceğine dikkat çekilmek istenmiştir. Ayrıca, bu tür sınavların öğrencilerin kendilerini değerlendirmesine imkan vermesi nedeniyle, öğrencilerin bireysel gelişimleri hakkında bilinçlenmelerini ve bireysel öğrenme yetilerini geliştirmelerini sağlayabileceği gösterilmek istenmiştir.Bu amaçlan gerçekleştirebilmek için, aynı derecede İngilizce bilgi düzeyine sahip iki denek grubu oluşturulmuştur. Deney Gruba her hafta, bir önceki haftanın öğretim amaçlarım ve sınıf-içi çalışmalarım yansıtan ve kendilerini değerlendirmelerini sağlayan testler verilmiştir..8 haftalık bir uygulamanın sonucunda, öğrencilerin öğrenme bilinçleri arasındaki farklılığı belirlemek için, her iki gruba bu dönem içindeki öğretim amaçlarım kapsayan bir anket uygulanmıştır. Ayrıca, her iki grubun dönem-sonu sınav sonuçlan karşılaştırılmış ve gruplardan birinin gelişme testlerine tabi tutulmuş olmasının anlamlı bir farklılık yaratıp yaratmadığı gözlemlenmiştir. Son olarak, öğrencilerin bu testler hakkındaki fikirlerini öğrenmek amacıyla, Deney Grubunu temsil edecek sayıda bir grup öğrenciyle mülakat yapılmıştır. İstatistiksel çözümlemeler Microsoft - Excel programı kullanılarak bilgisayarla elde edilmiştir. Bu çalışmadaki bulgular, sınıf-içi çalışmalarım doğrudan test eden sınavların öğrencilerin başarısı ve bireysel öğrenme yetilerinin geliştirilmesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu kanıtlanıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DIRECT FORMATIVE TESTING ON LEARNER PERFORMANCE AND THE DEVELOPMENT OF LEARNER AUTONOMY KUCUROGLU, Çiğdem M.A. in English Language Teaching Supervisor: Prot Dr. Hüsnü ENGİNARLAR December, 1997, 121 pages This study, first, aims to examine whether progress tests which are designed to reflect classroom practice directly in terms of task types, format, topics and content affect the students' performance in a positive way by providing the students with more opportunities for practice, revision, individual feedback and advice for further course of action. It also aims to examine whether progress tests that are designed to give immediate feedback to students by means of self- assessment help students to become more aware of their own learning and promote learner independence. In order to achieve these aims, two groups of subjects at the same level of proficiency were formed. Then, the researcher-prepared progress tests were administered on the experimental group every week to reflect the language and skills objectives of the previous week. At the end of the treatment, a iiiquestionnaire was administered to both the experimental and control groups to determine the difference between them with respect to their level of learning awareness and the formal achievement test performances of the experimental and control groups were compared to determine whether there has emerged a significant difference in their performance resulting from the experimental group's being exposed to progress reviews. Finally, a sample group of students that were randomly selected from the experimental group were interviewed in order to assess the students' perceptions of progress reviews. Microsoft-Excel programme was used to compute the necessary statistics. Results from the study provided empirical evidence in fevour of the claim that direct formative testing effects students' performance in a positive way and self-assessment procedures, by means of which practice, revision, individual feedback and advice for further course of action is provided, help learners to develop an awareness of their own learning and promote learner independence.