Social theory on the origin of the state: From unilinear evolutionism to multilinear process
Sosyal teoride devletin kökeni: Tek boyutlu evrimcilikten çok boyutlu sürece
- Tez No: 62877
- Danışmanlar: PROF. DR. SHARON BAŞTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: societas-civitas, geçinme biçimleri, siyasi bütünleşme düzeyleri, neolitik devrim, sosyal katmanlaşma, iktidar, özerkliğin yitirilmesi. iv, societas-civitas, modes of subsistence, levels of political integration, neolithic revolution, social stratification, power, the loss of autonomy. in
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz SOSYAL TEORİDE DEVLETİN KÖKENİ: TEK BOYUTLU EVRİMCİLİKTEN ÇOK BOYUTLU SÜREÇLERE Abbas, Fatih Yaşar Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Sharon Baştuğ Ocak 1997, 98 sayfa Bu çalışmada amaç, sosyal teoride devletin kökenine ilişkin benimsenmiş 19. yüzyıla ait tekboyutlu evrimci paradigmanın iki temel varsayımının, antropoloji ve siyasal teori açısından uygun olmadığına işaret ederek, çok boyutlu bir yaklaşımın gereğini vurgulamaktır. Eleştirdiğimiz birinci varsayım belirli bir geçimlik üretim ile siyasi liderliğin ortaya çıkışı arasında deterministik korelasyonlar görmektedir. İkinci varsayım ise devletli toplumun, sanayi devrimi sırasında batıda olduğu gibi, akrabalığa dayalı sosyal ilişkiler toplumundan, zorunlu olarak ayrıldığını kabul etmektedir. Tek boyutlu evrimciliğin bu iki varsayımı sonuç olarak, batı dünyasının dışında devletin olmadığını ileri sürmektedir. Bu varsayımların hatalı olduğunu iktidar kavramının bileşenlerinin analizi ve dünyadaki gözlemler ışığında ileri sürüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIAL THEORY ON THE ORIGIN OF THE STATE: FROM UNILINEAR EVOLUTIONISM TO MULTILINEAR PROCESS Abbas, Fatih Yaşar M. S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Sharon Baştuğ January 1997, 98 pages In this study the aim is to point out the inadequacy of the two main assumptions of the 19th century unilinear evolutionary paradigm in the social theory about the origins of the state from the perspective of anthropology and political theory, to denote the necessity for a multilinear approach. The first is the assumption of deterministic correlations between a specific subsistence production and the emergence of political leadership. The second is the assumption that state society is necessarily separated from kin-based social relationships, as it were experienced during the rise of industrial capitalism. The result of the two important assumptions of unilinear evolutionism sees no state out of the Western world, which we claim false both through the analyze of the components of the concept of power and observations all around the world.