Advisers to ministers in Turkish public administration: A descriptive study
Türk kamu yönetiminde bakan danışmanları: Betimleyici bir çalışma
- Tez No: 62878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT POLATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Danışma, Danışman, Kurmay. vı, Advice, Adviser, Staff. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
öz TÜRK KAMU YÖNETİMİNDE BAKAN DANIŞMANLARI: BETİMLEYİCİ BİR ÇALIŞMA Akın, Özden Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aykut Polatoğlu Ocak 1997, 184 sayfa Bu tez Türk kamu yönetiminde siyasi yöneticilere hizmet veren danışmanları betimleyici özellikleri açısından incelemiştir. Çalışmanın kavramsal temellerini oluşturma çabaları çerçevesinde, danışmanın bir kurmay görevlisi olarak incelenmesinde öncelikle örgüt kuramından yararlanılmıştır. Siyasi yönetici danışmanlığıyla ilgili olarak ise, dünyadaki uygulamalar çeşitli yönleriyle gözden geçirilmiştir. Türkiye'deki durum, bugüne kadar olan uygulamada danışmanlık görevlerinin genel görünümü, yönetsel sistemin temel özellikleri ve son yıllarda yaygınlaşan uygulamalar çerçevesinde irdelenmiştir. Danışmanların kişisel özellikleri, işlevleri, çalışma şekilleri ve karşılaştıkları bir takım sorunlar, ana hatları özetlenen kavramsal çerçevenin verileri ışığında temelleri oluşturulan ampirik araştırma yoluyla incelenen başlıca konular olmuştur. Bu araştırmanın verileri soru kağıdı yoluyla toplanmıştır. Araştırma, doğrudan bakanlara ve başbakana bağlı olarak çalışan danışmanlar üzerinde yapılmıştır. Örneklem, Türkiye'deki uygulamanın özellikleri dikkate alınarak, Müşavirler ve Özel Danışmanlar olarak iki alt gruba ayrılmıştır. Araştırmanın kişisel özelliklerle ilgili en temel bulgusu, danışmanların önceki uğraşı alanları açısından büyük bir çoğunlukla memur kökenli ve üst düzey yöneticilik kadrolarında bulunmuş kişilerolduklarıdır. Görevleri açısından danışmanların, bağlı bulundukları yöneticiler olan bakanların liderlik işlevleri ve yönetsel işlevlerine katkılarının yanısıra, bakanların parçası oldukları yönelti sürecine ilişkin görevlerine ve üst düzey karar sürecine nasıl katkıda bulundukları başlıca inceleme alanları olmuştur. İşlevlerini yerine getirme konusunda, Özel Danışmanların çoğunlukla Müşavirlerden daha etkin oldukları gözlenmiştir. Danışmanların çalışma şekilleriyle ilgili olarak, biçimsel ve gayri resmi öğelerin birarada bulunduğu saptanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; danışmanların, görevlerini etkin biçimde yerine getirmelerine engel olabileceği varsayılan güçlüklerle, bağlı bulundukları yöneticilerle ve diğer yönetim kademeleriyle olan ilişkilerinde çok fazla karşılaşmadıkları, bununla birlikte, hiyerarşik otoriteye ve görev alanlarının daha net tanımlanmasına daha etkin çalışabilmek için ihtiyaç duydukları anlaşılmaktadır. Bu bulguların ışığında, Türkiye'de danışmanlık uygulamalarının çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğu anlaşılmaktadır. Bu problemlerin nedenlerine ilişkin araştırmaların yanısıra, danışmanlık uygulamalarının daha iyi tanıtılabilmesi için danışmanlık olgusunu yönetsel gelenek ve bürokratik kültürle ilişkili olarak inceleyen araştırmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADVISERS TO MINISTERS IN TURKISH PUBLIC ADMINISTRATON: A DESCRIPTIVE STUDY Akın, Özden M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aykut Polatoğlu January 1997, 184 pages This thesis examined the advisers to political executives in Turkish public administration within the descriptive features. In search, of the conceptual framework, it was the organization theory that primarily guides the study in analyzing adviser as a staff. Concerning advisership to political executives, practices around the world was surveyed. Practice in Turkey was examined in the context of general view of staff services, main features qualifying administrative system as well as the practices that has been common in recent years. Personal qualifications, functions, work pattern of advisers and some problems advisers face were the main subjects investigated through the empirical research which was structured within the outlined conceptual framework. The method of data collection employed in this research was the questionnaire survey. Research was conducted on the advisers who are directly related to the ministers and Prime Minister. Taking the conditions of the practice in Turkey into consideration, the sample was classified into two subgroups as Müşavirs and Special Advisers. The basic finding of research on personal qualifications was that majority of advisers were public servants and in the positions of high level adrninistration in terms of previous occupations. Contributions of advisers to the ministers in leading and iiiadministrative junctions as well as the way advisers contribute to the decision making process and to the responsibilities of ministers as parts of the policy process were the main subjects analyzed in terms of functions. It was observed that Special Advisers are generally more effective than Müşavirs in performing their functions. Concerning their work pattern, it was founded that both formal and informal elements were in existence. Findings also showed that advisers have no much difficulty in their relations with their executives and with other adrninistrative units whereas they are in need of hierarchical authority and of the clearity in their areas of functions to work more effectively. In the light of these findings, it is evident that there are various problems in the advisory practices in Turkey. Further researches on the reasons of these problems as well as the researches that would investigate the phenomenon of advice in the context of administrative tradition and bureaucratic culture are needed to make a better view of the advisory practices.