Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi suçu (TCK m.280)
Health professions members medical negligence not report crime (Turkish Penal Code article 280)
- Tez No: 628772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Mesleği Mensubu, Suçu Bildirmeme, Sır Saklama Yükümlülüğü, Türk Ceza Hukuku, Türk Ceza Kanunu, Healthcare Professional, Not Reporting Crime, Secret Retention Obligation, Turkish Criminal Law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Sağlık mesleği mensuplarının sır saklama yükümlülüğü tarihsel süreçte çok eskilere dayanmakta olup halen varlığını korumaktadır. Bu yükümlülüğün temeli sır ve meslek sırrı kavramlarına dayanmaktadır. Bu kavramlardan ne anladığımız ise gelişen teknoloji ve sağlık hizmetleri neticesinde değişmiş ve gelişmiştir. Sır saklama yükümlülüğünün halen varlığını koruması onun hukuki niteliğini de doktrinde tartışılır hale getirmiştir. Bu hususlar ilgili doktrinde çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Bu görüşlerin etkisiyle gerek ulusal gerekse de uluslararası alanda birçok hukuki düzenleme doğmuştur. Bu hukuki düzenlemeler sır saklama yükümlülüğünün kapsamını belirlemiştir. Fakat mesleğin doğası nedeniyle belirli haller istisna olarak kabul edilmiş ve bu yükümlülüğün kapsamı dışında tutulmuştur. Ayrıca zaman içerisinde toplumların suç politikaları doğrultusunda belirli kimseler bakımından suçun bildirilmesi yükümlülük haline gelmiştir. İşte bu noktada; sağlık mesleği mensuplarının suçla ve suçlulukla temasının yüksek oranda olması nedeniyle suçu bildirme yükümlülüğü onlar bakımından da tartışılır hale gelmiştir. Bu doğrultuda ülkemizde TCK m. 280'de sağlık mesleği mensuplarına suçu bildirme yükümlülüğü getirilmiştir. Aksi yönde davranmaları halinde cezai yaptırım öngörülmüştür. Bu çalışmanın konusunu sır saklama yükümlülüğü çerçevesinde; TCK m. 280“Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmemesi Suçu”oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde sır saklama yükümlülüğüne detaylı bir şekilde değinilecek olup ikinci bölümünde çalışma konusu suç tipi detaylı bir şekilde incelenecektir. Çalışmamız içerisinde yargı kararları, ulusal ve uluslararası düzenlemeler ve başta monografik eserler olmak üzere ilgili kaynaklardan yararlanılmıştır. Konuyu ele alırken; doktrindeki görüşlerin ve uygulamada yaşanan sıkıntıların ortaya koyduğu sorunlara ilişkin çözümler üretilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The confidentiality obligation of the healthcare professionals is very old in the historical process and still exists. The basis of this obligation is based on the concepts of secret and professional secret. What we understand from these concepts has changed and improved as a result of developing technology and health services. The fact that the confidentiality obligation is to keep secrets still exists has made its legal nature controversial in the doctrine. These issues have been suggested in the related doctrine. With the influence of these views, many legal regulations were born both in the national and international arena. These legal regulations have determined the scope of the confidentiality obligation. However, due to the nature of the profession, certain situations are accepted as exceptions and are excluded from the scope of this obligation. In addition, it has become an obligation to report crime to certain people in line with the crime policies of societies over time. Here at this point; The obligation to report the crime has become controversial for them, as the healthcare professionals have a high contact with crime and guilt. In this direction, TCK m. In 280, members of the health profession were obliged to report the crime. Criminal sanctions are foreseen if they act otherwise. Within the framework of the confidentiality obligation; TCK m. 280 regulates“Crime of Neglecting to Report Crime by Healthcare Professionals”. In the first part of the study, the confidentiality obligation will be discussed in detail, and in the second part, the crime type of the study will be examined in detail. In our study, judicial decisions, national and international regulations and related sources, especially monographic works, were used. While dealing with the subject; solutions to the problems posed by the opinions and problems in practice are tried to be produced.