Üniversite öğrencilerinde depresyon ve boş zamanın anlamı ilişkisinin incelenmesi
The relationship between depression and leisure time meaning among university students
- Tez No: 628841
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Turizm, Tourism
 - Anahtar Kelimeler: Depresyon, Üniversite Öğrencileri, Boş Zamanın Anlamı, Depression, University Students, Meaning Of Leisure
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı; Üniversite öğrencilerinin depresyon ile boş zamanın anlamı ilişkisi incelenerek, rekreasyonel faaliyetlere yönelik görüşler araştırılarak, genç bireylerin hangi sebeplerden dolayı bu faaliyetlere yöneldikleri ve depresyon ile ilişkisinin farklı değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırma grubunda yer alan üniversite öğrencilerinin sosyodemografik özelliklerine göre depresyon ve boş zaman anlamına ilişkin tutumlarına yönelik farklılaşmasının değerlendirilmesi çalışmanın bir diğer amacıdır. Araştırmanın evrenini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin Fakülte ve Yüksekokulların'da öğrenim görmekte olan 1466 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın verilerinin toplanmasında; 21 sorudan oluşan öğrencilerin depresyon düzeyini belirlemeye yönelik Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), öğrencilerin boş zamanın anlamına yönelik görüşlerini ölçmek amacıyla 35 maddeden oluşan Boş Zamanın Anlamı Ölçeği (BZAÖ) ve sosyo-demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın yürütülmesi için çalışmaya katılan bireylerden sözel izinleri alınmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde tanımlayıcı istatistiksel modellerin yanı sıra t-testi, anova, anlamlı grupların tespiti için Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi ve korelasyon analiz yöntemleri kullanılmıştır (α = 0.05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar incelendiğinde katılımcıların depresyon ve boş zamanın anlamı alt boyutlarında cinsiyet, yaş, sınıf, refah düzeyi, derslerdeki başarı durumu, gelir düzeyi, boş zaman yeterliliği ve boş zamanları değerlendirmekte çekilen güçlük değişkenlerinde anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between depression and meaning of leisure by investigating the opinions of recreational activities by examining the relationship between depression and the meaning of leisure. Another aim of the study is to evaluate the differences of university students in the study group towards their attitudes towards depression and leisure time according to their sociodemographic characteristics. The universe of the research was composed of students studying at Karamanoğlu Mehmetbey University. The sampling group was composed of 1466 students studying at the Faculties and Schools of Karamanoğlu Mehmetbey University. In collecting the data of the study; Beck Depression Scale (BDÖ) was used to determine the depression level of students consisting of 21 questions, and the Meaning of Leisure Time Scale (BZAÖ) and socio-demographic information form consisting of 35 items were used to measure students' views about the meaning of leisure time. Verbal permissions were obtained from the individuals who participated in the study to conduct the research. In addition to descriptive statistical models, t-test, anova, Tukey HSD multiple comparison test and correlation analysis methods were used in the statistical analysis of the data. When the results obtained from the study were analyzed, it was found that the participants differed significantly in the variables of depression and meaning of leisure time, gender, age, class, level of welfare, success in lessons, income level, leisure time and difficulty in evaluating leisure time.