Üniversite öğrencilerinin serbest zaman aktivitesine katılmalarının depresyon düzeylerine etkisi
The effect of depression levels to participate in leisure activites of universty students
  1. Tez No: 437395
  2. Yazar: GÜLSÜM KAZANCIO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ZORBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Rekreasyon, Depresyon, Leusire Time, Depression, Activity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Muğla Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin serbest zaman aktivitelerine katılım durumlarına bağlı olarak depresyon düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma farklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin serbest zaman aktivitelere katılım durumlarının depresyon düzeyleri üzerinde bir etkisi olduğu, serbest zaman aktivitesine katılan öğrencilerin depresyon düzeyleri arasında ilişki olduğu düşünüldüğü ve alanında yapılacak ilk çalışmalardan olduğu için önem arz etmektedir. Bu çalışmaya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde çeşitli bölümlerde okuyan 915 kişi katılmıştır. Gönüllü katılım esas alınmıştır. Uygulanan ankette 600 kişi serbest zaman etkinliğine katılırken 315 kişi herhangi bir etkinliğe katılmamıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin demografik özellikleri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden alman izinle değerlendirilmiştir. Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Öğrencilerden demografik özellikler olarak yaş, cinsiyet, serbest zaman etkinliğine katılma durumu, kardeş sayısı, okuduğu bölüm, okuduğu sınıf özellikleri dikkate alınmıştır.Elde edilen veriler SPSS 16,00 programıyla iki grup arasındaki farklılıkları belirlemede a=0,05 anlamlılık düzeyinde bağımsız iki grup için t-testi çoklu gruplarda ise Anova Testi uygulanmıştır. Sonuçların anlamlılık derecesi p0.05).
Özet (Çeviri)
It is a imed to in vestigate students level of depression depending on the level of participation in free time activities. The se students study at Muğla University. This stady is important because of the condition for their participation in leisure activités that have an impact on levels of depression for students in different departments. It is considered to be relationship between students depression level. It is important because of the first work to be done in the area. Nine hundred and fifteen students participated in this study. These students study different departments at Muğla Sıtkı Koçman University. It is based on voluntary ,. î « participation. Six hundred fifteen students participated the survey. Three hundred and fifteen students didn't participate in the survey. The demographic characteristic of the students surveyed were evolvated with permission of Sıtkı Koçman University. Depression scale was applied. Age, gender of the studets, participating in the free time activity status, number of siblings their department, their class is taken in to consideration as demographic characteristics. The data obtained, T test was appliedfort he two in dependent groups, Anova Test was applied formül tiple group to determine defferences between two groups a=0.05 significant level programs with SPSS 16.00 program. Level of significance of the results was regarded as p < 0.05. Participation in leisure activités of students has occured A significant difference according to the test results. A significant difference has occured according to T test which was made between female students and male students (p0.05).