A Study of error analysis in the essays of freshman students at the Middle East Technical University
Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ndeki birinci sınıf öğrencilerin yazılarında yapılan bir hata analizi çalışması
- Tez No: 62904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÇİLELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hata Analizi, Yazım, Sözcük-Anlambilim, Söz Dizimi- Biçim Bilgisi, Error Analysis, Orthography, Lexico-Semantics, Syntactico- Morphology
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz ORTADO?U TEKNİK ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ BİRİNCİ SINIF Ö?RENCİLERİN YAZILARINDA YAPILAN BİR HATA ANALİZİ ÇALIŞMASI Saltık, Serkan Yüksek Lisans, İngilizce Dili Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meral Çileli Kasım 1997, 103 sayfa Bu çalışmanın amacı İngilizce öğrenen Türklerin yazılarında karşılaştıkları dilbilim sorunlarını araştırmak ve özetle ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için Ortadoğu Teknik Üniversitesi 'ndeki bir grup öğrencinin yazılarında bir hata analizi yapılmıştır. Söz konusu çalışma İngilizce 102 (Okuma ve Yazma Becerilerini Geliştirme II) adlı Modern Diller Bölümü tarafından hazırlanan İngilizce dersinde uygulanmıştır. Bu dersi alan öğrencilerin yaptığı hatalar, bunların hangi sıklıkta yapıldığını ve öğrencilerin İngilizce düzeylerini ortaya çıkaran bazı özellikleri taşıyıp taşımadığını belirlemek için analiz edilmiştir.Elde edilecek sonuçlarla ayrıca fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarındaki öğrencilerin yaptıkları hataların İngilizce'yi kullanırlarken ilgili alanların etkisinde kalarak bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadıkları da hedeflenmiştir. Bu analiz sonuçlarına dayanarak dilbilimin incelediği üç önemli alan olan yazım, sözcük-anlambilim, ve söz dizimi-biçim bilgisi alanlarındaki en sorunlu yerler saptanmıştır. Buradan elde edilen sonuçların ileride söz konusu hataların düzeltilmesini amaçlayan dersler için yararlı olabileceği düşüncesiyle bazı öneriler de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF ERROR ANALYSIS IN THE ESSAYS OF FRESHMAN STUDENTS AT THE MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY Saltık, Serkan M.A., Department of English Language Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral Çileli November 1997, 103 pages The aim of this study is to explore and briefly explain the main linguistic problems that Turkish learners of English encounter in their essays. To realize this aim, an error analysis on the sample essays of a number of freshman students at the Middle East Technical University has been conducted. The study has been initiated in a course entitled ENG 102 (Development of Reading and Writing Skills II), which is designed by the Modern Languages Department. In addition, the errors of the students taking English 102 were analyzed according to the frequency they occurred, to see if they showed certain characteristicsrevealing the nature of English proficiency they had. Furthermore, the data were also analysed to see if the errors of physical science and social science students differ in any way to reflect the influence of different fields of study on their usage of English. Based on the results of this error analysis, the most problematic areas in the three main areas of linguistics, orthography, lexico-semantics, and syntactico-morphology, have been specified. The errors in the first two areas were usually made by physical science students while those in syntactico-morphology were often made by social science students. The insights gained from the study of error analysis can provide and some suggestions for the remedial teaching of these points have in advance been given.